llnarjehenda. oväntadt arf. En i Hamburg bosatt enkefru fick lör någon tid sedan underrättelso om att en bennes broder, från hvilken hon på flera år icke haft någon underrättelse, aflidit i England och i sitt efterlemnsde testamente insatt henne, hans enda lefvande olägting, till uaiversalarfvinge. En son till den lyckliga arftagerskan, köpman i Kopenhamn, har nyligen återkommit dit från England, hvarest han på modrens vägnar lyftat arsvet, som lärer uppgå till den ansenliga summan af 25,000 L eterl. eller c:a 450,000 sv. rdr. En oaptitlig industri. I Paris gifves det en klass individer, som af förvaltningen betecknas med benämningen: Säljare af kokta matvaror. Fordom kallate man de varor, som de försälja, ragatans, men allmänheten upphörde snart att kalla dem så och gaf dem namnet IIarlequins, eanuolikt på grund af deras brokiga beskaffenhet, och de äro numera bekanta under dat senare namnet. De källor, hvarifrån dessa Harlequins harrora, äro rika privatmäns hus, de utländska sändebudens och ministrarnes hoteller, emt restaurationer oeh hoteller af första ordningen. Hvarje morgon infinner sig den, som tar privilegium på handeln å sagde ställen för att uppköpa den föregående dagens Åaffall. När han mottagit detta, sätter han in det i täckta kärror, liknande dem som i större städer begagnas af bagarne; i de parisiska matvaruhandlornes kärror äro dock anbringade hål för ästadkommande af nödig luftvexling. Vid insamlandet gör man sig alldeles intet besvär för att sortera matvarorns, utan de osas efser hvarandra in i vagnen, der de blifva liggande i en välling. När insamlaren slutligen kommer till sio butik med ) ———Ge rr skörd, lägger han jörsigtigt upp hvert och att stycke, som på något sätt läter isärskilja sig srän den öfriga massan, putsar af det med en knif och asskrapar, om det händelsevis är ett stycke hammelsadel eller en skifva oxeller kalfkött, omsorgsfullt den möjligen ridhängande såsen samt reusar det öfverhufvudtaget så godt han kan, för att ge stycket ett så fordelaktigt utseende som möjligt utan att det dervid förlorar etorlek. De sålunda rensade och putsade styckena äggas upp på tallrikar och llas ut i butiken för Att säljas åt väntande kunder. Som man väl kan örstå, företagas de här beskrifna förberedelserna bakom en skärm, så att allmänheten icke blir i tillfälle utt invigas i mysterierna. En synnerlig omtanka och constfärdighet användas på anordningen i fönstret af le olika faten; främst thronar vanligen en delikat patej eller annan läckerhet, hvari endast en eller annan väst stuckit sin sked, och vid sidan af denna placeas samlingens bästa stycken. Det faller af sig sjelf, tt priserna på dessa rätter omvexla efter deras olika eskaffenhet, så att några till och med kunna köpas ör 2 sous (c:a 7 öre) Märkligt nog finnes det flera älmående personer, hvilka äro så stora gnidare, att e föredraga detta osnygga afskräde framför de rengare och solidare, men naturligtvis vida dyrare från önbatikerna. Måhända finnes det också bland köarne åtskilliga afsigkomna läckergommar, hvilka rodraga dessa tillkrånglade och kryddade rätter framest simpelt stycke friskt kött. Flertalet af kun;raa tillhör emellertid den fattigaste klassen, som