Article Image
afgiffå Födogörelser för sina i ifrågavarande
såk gjorda iakttagelser, jemte det att de åla-
des att anlägga svampodlingar och offentlig-
göra resultaten deröfver, så kunde man hop-
pas, att denna nya landtmannanäring blefre
nästan allmänt ibland oss införd. Vårt land
eger ett par tusen olika slag af svampar; och
om man till en början blott vårdade sig om
att odla de slag af svampar, som kunde på-
räkna afsättning på den utländska marknaden;
vore mycket vunnet. Kemion har gjort den
upptäckten, att qväfvehalten i svampar är nä-
stan lika stor som i kött: så utgör den 44
procent i murklor, 31 procent i tryffeln och
66 procent i blomkålssvampen. De. vilkor;
som erfordras för att svampodlingen - skall
lyckas, äro: jordens särskilda beredning der-
till, tillräckligt mörker, lagom fuktighet och
en viss temperatur. Så snart odlingen kom-
mit i gåvg, plockas för hvarje dag de svam-
par, som skjutit upp sedan gårdagen, och
dagligen gro nya i 7 till 8 månaders tid,
hvarefter jorden blir utmattad och måste på
nytt beredas till svampodling. : Tryffeln är
svårast att odla, men så är den ock desto
mera värderad. Dev gamle romarne, hos-hvilka
vällefnaden var högt uppdrifven, hemtade denna
välsmakande svamp från Libyen och Spanien.
I fjortonde seklet förekom den vid franska
hofvets måltider, och derefter har des3 för-
brakning ständigt ökats. Ensämt årliga tryf-
felskörden i Frankrike uppskattas icke Milj
dre än till, i svensk räkning, 12;960,000 rår.
Den odlas i 46 departementer, och den mest
omtyckta tryffelärten är den svarta tryffeln.
Då tryffeln skördas i Frankrike, betjenar man
sig af dertill dressorade hundar, hvilka vädra
tryffeln på 120 .å 150 fot och uppkraf:a med
tassarne jorden, hvarunder tryffeln gror. För
tryffelus odling användes den magraste jor-
den; efter skörden håller den sig frisk unge-
fär en månäd, och vill Man förvara der en
längro tid, så behöfves blott att dränka den
i utspädd koksaltlösning. Inlagd exporteras
den från Frankrike i betydliga qvantiteter.
(T.S. .Fahlwslän,os stads)
Thumbnail