Article Image
lada, dervid Söderholm, som 1 början nekad till all kännedom. om stölden, slutligen förmåd des vidga sin delaktighet deri och uppgifva hva kistan och lädret funnos. Söderholm medförde till staden, samt angaf Nordin såsom sin med brottsling eller egentliga hufvudmannen, äfven som att en tredje person varit med, hvilket in för rätten likväl nu förnekades. Ransakninge uppsköts för upplysningars inhemtande angåend der tilltalade. LANDSORTS-NYHETER RElSkellefteå den 2April. I rapport til konungens befallningshafvande i Umeå omtala kronolänsmannen Hällgren i Wilhelmina, at bonden Jonas Andersson i Gransjö by, nämnd socken, som efter intagen förplägning af brän vin, hvilket han erhållit af några från Lycksel marknad återvändande personer, den 3 denne begifvit sig-till-.skogen, för att hemforsla hö, vn derävägen slumrat in och frusit ihjäl. Då Jo nåsAndersson icke hemkom om qvällen, had bud blifvit afskickadt-för att efterse honom; har anträffades ock cirka en half mil från hemmet väl ännu vid lif; men som. hästen gått ifrån ho nom, måste bud återvända efter hjelp och inna denna hann anlända hade Jonas Ändersson a! it. Teleerafunderrättelser. Hamburg den 12 April. London den 12 April. I underhusot yttra de Gladstone den åsigt, att han ansåge Eng land vara förpligtadt lömnå italienska saker sitt moraliska stöd. Palmsrston fann påfvens verldsliga välde snart omöjligt och ansåg honom sjelf böra önska des: upphörande ju förr desto hellre, RSA BLANDADE ÄMNEN, Storartad matinrättning 1 Paris. I en stad så stor som Paris måste naturligtvis finnas restau rationer af de mest olika stag och till de mes olika priser. Det utgör också de resandes sj nerliga nöje att formera bekantskap med all: det, som det utvecklade pariserköket, i hvilket matens til!redning har höjt sig till en artistisk ståndpunkt. har att bjuda på. Den resande, som har tillräckligt penningar eller som sätter stort värde på gastronomiska njutningar, går till Vefour eller till Trois freres Provencaux i i Palais Royal, der man med lätthet kan få sin middagsmåltid med vin uppsatt till 7 å8 francs. Eller också går han till table dhöte i det stora Hötel Louvre, der maten blott kostar 1 ra 67 öre. För mera anspråkslösa fordringar fin nes i Palais Royal en stor mängd restaurationer, der man: för 2 francs får en mycket god middagsmåltid, bestående af soppa, 3 rätter, de sert och en half butelj vin: et finne i många andra restaurationer, der man för c långt mindre summa kan spisa sin middag, bestående af flera rätter mat och vin: men den främmande bör i allmänhet akta sig för att äta på sådana ställen, ty det han får är allt annat in närande, och rätterna bestå i sjefva verket af Gud vct hvilka saker, medan de, tack vare kockeas konst, hafva ett mycket respektabelt utseende och en smak som kittlar gomen. På sednare åren har man, i Paris: fått ct särskilt slags restaurationer, de s. k. buljong etablissementerna, der man bannlyser de ofantgp utgifter, hvilka åtfölja en luxuriös utstyrsel; medan man å andra sidan söker göra ma ten så god svom möjligt. De ursprungliga a! dessa etablissementer, hvilka sedermera hafva fått en mängd konkurrenter, äro anlagda och stå under gemensam ledning af en man vid namn Duval, hvilkens namn också prunkar öfver dörren, Medan -man träffar filialafdelningar af Duvals uppfinning i olika qvarter af Paris, är hufvudelablissementet beläget vid Rne Montesquieu nära Palais Royal, och detta etablissement är tillika inrättadt i så stor skala. att. det -kan betraktas som en af Paris mär värdigheter.. Matsalen vid Rue Montesquieu ofantligt stor och så hög, att den sträcker upp genom åtskilliga våningar. Gästerna sitia i nedersta våningen och dels högre upp, på ett stort jerngalleri, som sträcker sig rundt omkring hela: gaten. I midten af salen stå två sto ugnar, i hvilka maten hålles värm och hvari utdelhingen sker. Man torde för öfrigt inse. att detta arrangement med ugnarne långt ifrån är det lyckligaste, ty följden deraf är naturligtvis den, att det just icke herrskar den behagligaste lukt i lokalen. id inträdet får man för kontrollens skull en liten tryckt sedel, hvarpå dagens rätter och priset finnas angifna. Man betalar 1 sou (1:, skilling) för bröd, 2 sous för serviet, 3 sous för en tallrik buljong, 7 sous för en rostbeaf, bocul å la mode, ragout o. s. Vv. 3 sous för en ka rafin af det tunna rödvinet, hvilket blandas med vatten och närmast representerar ett slags limonad tvattnet i Paris är som bekant icke nyttigt för magen, och parisarne dricka det derförenistan aldrig oblandadt). Dåman har tagit plats vid borden, hvilka äro af marmor och utan duk. komma tjenare och frambära hvad man begär. i det de sätta ett litet märke på sedeln för hvarje sak man mottager. Maten, som man får här, är icke dålig och den är mycket god, då mån tager det proportionsvis billiga priset iberäkning (man kan äta en god middag för1 rdr); den är också på det. hela tillredd utan alla de ikanta tillsatser, med hvilka pariserkockarne örstå att dölja syndernas mångfaldighet Rät ternäs omvexling är emellertid ganska ringa, och -enhvar, som är van att lefva i ett godt hem, skall icke i längden känna sig tillfredsställd med att äta på en sådan spisänstalt. : Parisarne sätta emellertid stort värde på dessa buljongetablissementer, och till Rue Montesquieu komma om hvardagarne ända till 3000 besökande, medan. deras antal sönoch helgedagår stiger till 5—6000. Af personalen, hvilken räknar 120 personer. hafva. 2 personer intet annat att göra dag ut och dag in än att skura knifvar och gafflar. — Då man har ätit betalar man vid disken; fårett märke på sedeln och aflemnar nu denna till-en person, hvilkens hela göra är att taga emot densamma och att framhvissla sitt merci, ett ord,. som han alltså upprepar öfver 1 million gånger om året. I förening med buljongetablissementerna har Duval inrättat köttförsäljning vid Rue Tronchet. Fransmännens sinne för uppställning gör sig äfven här gällande. Man ser sålunda vid denna försäljningslokal en rad fönster praktfullt upplysta med gas och prydda med vackra blommande växter. Inne i den sal, der försäljningen egerimm, finnes ett mycket vackert springvatten; och fläsksidorna, hela lam, bakparter af oxar 0. S. Vv. äro omgifna med friska blommor och blad. Afven här måste man för kontrollens skull mottaga en sedel, hvarpå uppassarne anteckna: den summa man betalt. Att parisarne

14 april 1862, sida 4

Thumbnail