Article Image
legd till en viss del af arbetet, och aflönin-
garne vexla i följd deraf allt efter arbetets
olika svårighet och den grad af skicklighet
hvarmed det utföres.
Så kommer i främsta rummet the boss
eller öfveruppsyningsmannen för det hela.
Sedan ,huygarnen, hvilka utvälja, fälla och
afqvista träden, och bland dessa kallas en
mästerhuggaren. Dernäst rödjarne, hvilka
upphugga och jemna vägarne genom skogen
till de fällda träden, och af hvilka äfven en
är mästerrödjaren. Sedan kommer afbarka-
ren och lastaren, den som hugger af bar-
ken på den del af stockarne som släpar i
snön efter slädan, samt hjelper till att lassa
De
Sedan hafva vi riddaren af oxgissletr eller
den så kallade teamstern, på hvilken vire-
dan lemnat en beskrifning, samt slutligen
kocken, hvars pligter äro allför allmänt kända
för att fordra någon närmare förklaring. Ofta
händer att sällskapet försummat att förse sig
med någon särskilt person till bestridande af
detta vigtiga embete, och då måste hvar och
en i sin tur tjenstgöra som kock, eller skaffa
uågon skicklig i sitt ställe. Under dylika
omständigheter tura vi antingen om så, att
vi hvar sin vecka förestå matlagningen eller
och dela besväret, så att hvar och er åtager
sig för hela tiden sina vissa bestämda skyl-
digheter; en gör till exempel allt brödet, en
annan kokar tå och kaffe och så vidare, Stun-
dom uppstå åtskilliga stridigheter rörande detta
ämne, isynnerhet innan allt fått sin bestämda
fastställda ordning. En nekar alldeles att
hafva något besvär med maten, en annan på-
står sig ej vara legd att stå vid elden, me-
dan en tredje bestämdt förklarar, att mig
skall ni då aldrig få till kock. Jag erinrar
mig en lustig händelse af detta slag, eller
gom åtminstone blef det, genom cen gamrmoal
mans ypperliga sätt att taga saken. Vi hade
återkommit till lägret efter dagens arbete; el-
den var nära utbrunnen och inga tillredelser
gjorda för aftonmåltiden. Lika trötta som
hungriga, nekade hvar och en att åtaga sig
Thumbnail