om kaffes och chokoladets ursprung och
spridning, dessa dryckers ändamåls- och prin-
ceipenliga: tillagning; om kaffebönan och ka-
kaon såsom handelsvara; om importen dera:
seden 1842; om tillverkning och förfalskning
m. m.; jemte några yttranden om dessa dryc:
kers verkan, af flere utmärkte män, såsom
Böcker, Hahnemann, Huss, Linnå, Payen m.
fl.;. af Carl J. Grafström. Stockholm 1855.
32 sk. bko.
I den utförliga titeln finner läsaren den bä-
sta redogörelsen för bokens innehåll. Det är
ovanligt-nognatt se en industriidkare inom hr
Grafströms område uppträda såsom författare,
för att lära den stora allmänheten hemlighe-
terna af sin egen konst. Författaren säger i
sitt korta förord, att skriften är föranledd a!
önskan att söka sprida en bättre kännedom
om Frden enkla konsten att på ett ändamåls-
enligt -sätt tillaga de båda dryckerna ,af god
beskaffenhet: Vi tro också att han deri gan-
ska förträffligt lyckats. Han utdömmer, så-
som man kunde vänta; båda dryckernas be-
redning genom kokning, såsom det ännu i
mängden af svenska hushåll dermed tillgår.
Han visar på det mest öfvertygande sätt att
denna :metod: ej blott lemnar ett för helsan
skadligt kaffe med en sämre smak, utan äf-
ven, genom förspillandet af kaffebönans äd-
laste beståndsdelar, vållar en nationalförlust af 4
millioner kaffebönor årligen, motsvarande i
penningar nära 2 millioner rdr rgs. Den nu-
mera öfverallt i andra länder, särdeles Tysk-
land :och Frankrike, vanliga metoden att de-
sällera drycken genom det malda kaffets be-
sutning med varmt vatten, lemnar icke blot
en långt bättre och helsosammare dryck än
dekokten, utan är också långt angenämare
och beqvämare, då dertill erfordras mindre
tid och hela operationen, liksom med tå, kan
ske vid bordet af husmodren. En reform i
detta afseende vore verkligen tidsenlig.
I afseende på chokoladet ogillar hr Graf-
ström äfvenledes beredningen genom kokning
samt utdömmer för öfrigt helt och hållet bru
ket af kakao eller osockradt chokolad, äfvsn-
som han anser dess tillagning med mjölk o-
Mhelgosammare och mindre välsmakande än
der med vatten. Efter hans anvisning skulle
det gå som ingenting att af sockradt choko-
lad -på en liten stund och med ringa besvär
bereda ett ypperligt chokolad. Hvarje hus-
moder kan göra experimentet.
Teet och dess behandling har hr Grafström
alldeles utelemnat. Det är skada.
Utom sjelfva anvisningarne till kaffe- och
chokoladberedning har författaren uppställt
ämnenas kemiska analyser i ordentligt veten-
skaplig form och meddelat , några historiska
och statistiska upplysningar af verkligt in-
Då i medeltal i Frankrike hvarje
person årligen endast förbrukar 177, samt i Eng-
Tand 1, kaffe, förbrukas i Sverge 273, men
ä Belgien ända till 9 , Af chokolad der-
emot kommer årligen i Frankrike på hvarje
person 7, lod, i England 41,, men i Sverge
endast 1, lod. Förhållandet af konsumtio
nen i allmänhet af t, kaffe och chokolad
uppställes sålunda : kinesiskt te 2200 millio-
ner L, kaffe 600 mill., kakao 100 mill. Kon-
sumtionen af ehokolad på hela jorden är sä-
Jedes ej Yy, och: kaffekonsumtionen ej fullt
I, af tåets.
Den lilla skriften är. väl värd att läsa; och
egas inom-hvarje hushåll, der man är ange-
lägen om konsumtionsämnenas bästa och än-
damålsenligaste användande.
— Sverges Rikes Grundlagar och konstitutionella
statuter samt Norges Riges Grundlov. Med fast-
ställda ändringar, hänvisningar till parallel-
ställen och. ett fullständigt register öfver
undlagarne samt riksakten. Stockholm,
Huldberg-18552 - -
Det är särdeles glädjande att under senare
tider allt flera billiga och populära upplagor
af grundlagarne utgifvits, och man torde.deraf
kunna, draga den. slutsatsen att den svenska
allmänheten känner behof ait bättre än förr
göra sig, bekant med inrättningen af foster-
Jandets och grannrikets statsskick. För min-
dre än ett år sedan hade vi tillfredsställelsen
att anmäla professor Naumanns högst för-
tjenstfulla upplaga af grundlagarne, och nu
redan en ny upplaga i fickformat och med
mindre innehåll men gänska väl ordnad och
genom införandet: af hänvisningar från den
ena grundlagsparagrafen till- den andra sät-
deles praktisk och användbar. : Hr mag. Ek-
bohrn, som besörjt närvarande upplaga, säger
i sitt förord-att han redan i flere år varit sys-
selsatt med :samlande af materialier en ny
ndlagsupplagaj. och att, dåunder tiden pro-
— Noumanne högst värdefulla arbete ut-
kom, han ej ansett sig böra täfla med en så-
dan föregångare samt att han derföre inskränkt
sig till att utgifva en liten upplaga för billi-
gare pris, hvarvid han lagt prof.-Naumanus
edition till grund. Utom parallelställena fö-
rekomma äfven några korta anmärkningar
och härivisningar till Naumanns arbeten.
PRESS AANNNSOSSRE AES
Tidningspressen i Ryssland.
). uu ff
(Efter Pays,.
NP Rs NA