I Bokhandeln har i dag, utkommit, å 24 sk. bko:
Anvisning alt på flere sätt med fördel använda
POTATIS, för att så skyndsamt som möjligt
undandraga densamma verkningarne af
POTATIS-SJUKAN
samt underrättelse om de medel, hvilka blifvit uppgifne
såsom tjenliga alt i någon mån kunna förekomma
denna sjukdom eller hindra dess framsteg.
. Af P. O. ALMSTRÖM.
INNEHÅLL. 41) Sättet att genast efter potatisens
upptagning kunna börja de förberedande arbetena
för dess användande: till bränvinsbränning, och såte-
des under tiden, intill dess att denna får företagas,
ej allenast hindra potatisens förstöring genom pota-
tissjukan, utan ock kunna sedermera med större drift
utföra sjelfva afverkningen. Potatisens rengöring, kok-
ning med ånga, krossning och behandling med kalilut,
samt beredning till vört med svafvelsyra och maltgröpe,
vörtens inkokning, förvaring och sluteliga användande.
— 2) Potatisens användande till beredning af potatis-
stärkelse eller s. k. potatismjöl. Potatisens rifning,
stärkelsens rengöring: Hucks cylindermaschin till bered-
ning af potatisstärkelse; utbyte af ren stärkelse. — 3)
Potatisstärkelsens beredning för användande till stärk-
ning af tvättkläder. — 4) Potatisstärkelsens använ-
dande till beredning af dextrin cler stärkelsegummi.
Gummi arabicum; senegal samt körsbärskåda; gummils
beredning medelst stärkelsens rostning; dess beredning
med tillhjelp af malt; dess beredning på den s. k. torra
vägen. — 5) Potatisstärkelsens användande till be-
redning af socker och sirap. Anvisning till underrättelse
derom; anmärkningar vid denna; sirapens förvandling till
fast drufsocker; det fasta sockrets användande till förfalsk-
ning af rå- och toppsocker, samt sättet att upptäcka detta;
drufsockrets användande till likörer, samt till förbättring
af drufsaft; vinafdrufsocker; beredning af potatissirap för
husbehof. — 6) Potatisstärkelsens ytterligare rening för
användande till födoämnen, samt beredning af s. k.
hvita sagu- och perlsagu-gryu deraf. Stärkelsens re-
ning; genuina tapioka- och perlsagu-gryn; substituter der-
före; beredning af tapioka-gryn; beredning af hvita och
bruna perlsagu-gryn. — 7) Potatisstärkelsens använ-
dande i stället för mjöl af sädesarter till bakning af
bröd. Olägenheter i följd af stärkelsens användande till
bröd och medel deremot; användande af ärt- eller bön-
mjöl tillsammans med potatisstärkelse och sättet alt be-
fria dessa från den kärfva smaken; stärkelsens fördelak-
tiga verkan på sötigt mjöl; sält att förbättra deg af sö-
tigt rågmjöl, med tillhjelp af rifven potatis. — 8) För-
falskning af hvetemjöl med potatisstärkelse och sättet
att upptäcka densamma. Undersökning med förstörings-
glas; Boulands glutenprof; pröfning med maltvört; be-
handling med kalilut. — 9) Potatisens användande i
kokt tillstånd till brödbakning. Vanligt potatisbröd;
Martins beredningssätt af sådant. — 40) Användande af
kokt potatis till potatisgryn och egentligt potatismjöl.
Vanliga potatisgryn samt Ter Ouen. — 414) Förvaring
af rå potatis, genom dess behandling med kemiska
medel. Potatisens förhållande vid torkning; dess behand-
ing med svafvelsyra; behandling med: svafvelsyrlighet;
behandling med kalkvatten; urlakning blott med vatten;
utbyte af mjöl af torkad potatis. — 42) Det af torkad
potatis erhållna mjölets användande i stället för mjöl
af sädesarter. — 43) Användande af potatis och pota-
isstärkelse till brygd af öl och svagdricka. ÖN af
cokad potatis; den: vanliga och den Bayerska bryggnings-
nethoden, öfver- och underjäst; -beredning af jäst utan
illbjelp af sådan, pressjäst; öl af potatisstärkelse; Strass-
vurger potatis-öl; svagdricka. — 44) Potatisens använ-
lande till brygd af ättika, och sättet att, för lättan-
det af dennas transport, koncentrera densamma, äf-
vensom ock att pröfva dess styrka. Ättikans bered-
ling, dess koncentrering, bestämmandet af dess styrka;
inder för äkttikejäsningens lyckande, bildning af alde-
yd, och medel att afhjelpa dessa; ättikans förstöring i
uften, ättikemoder; huru ättika bör förvaras; snäll-ätti-
.e-berednings-methoden. — 45) Åsigter rörande pota-
issjukans natur och orsakerna till dess uppkomst,
amt de till dess förekommande eller lindrande upp-
lifne medel Olika åsigter af, och benämningar på po-
atissjukan; torr-röta och-våt-röta; andra sjukdomar, som
ingripa potatisen, skorf, koppor eller vårtor, poötalis-
rand, kräfta, knoppröta, krussjuka, egentlig potatissju-
a; olika iakttagelser på symptomerne dervid; sjukdo-
nens verkningskrets, olika åsigter om sjukdomens orsa-
er; medel, föreslagna till hindrandet af dess uppkomst
ch spridande, så väl hos de ännu växande som de re-Jl
lan upptagne rotknölarne. — Förklaring öfver figu-
erna. Lisburns potatistvättmaschin; Hucks cylinderma-
chin till beredning af potatisstärkelse; Sprits eller press-
orättning till beredning af potatisgryn; Profrör till pröf-
ing af ätvtika.
cm 7 rs NTA RR NR - ht AA RR
4
l