Article Image
örvt de hufvudsakliga prine perna för matredninzer ge mensamma mi: MÄDEMOISELLE NYLANDERS och andra I sitt förord redogör Kockeus Bednare författarinna, hvar före hon icke Lan gilla åtskilxa af dem, ja att de äro p penbara fe. S2 begaynas kryddorna i buijonger stötta hvsrigen--m soppan blir grumlig, och natariigt får ett min dr: renligt utseende, bvaremot: om kryddorna kokas het dermed och sesen fransilas, det bade behöfves en mindr qrantitet, oca soppan bir vackrare. Sa kokas gädda oc aonan fisk, som skall sttas, i så kallad flottur, hvarige nom fisken blir så inkokt i fett, att den förlorar sin ege: smik, bir ohesosam, hårdsmä t och osmåak ig, hvaärföruta flotiur icke hör til finare matlagning. — Vilare kokas fis! i osalladt valton, och det saitas först i sasen, hvarigenor en asi säsen for smak af sitet, men icke fisken, som stäliet får en fadd smak. En ytterligare följd af tidig salt ning är ock alt fisken later skumma sig bättre, enär a fisk bör ckommas vid uppkokningen. Det samma gille äfven i afseeate på saltning af kött som kokas. — 5 nyttins, vii steksösers afredande, i allmänhet för myckt smör, hvarizonom såsen icke får den egna köttsaft-sma den bör eza, och är för öfrigt sjelft alldeles tillräckligt fe — Så ny vid grönsakers afredning och beredning : SäSser, Så anfräsning af smör och mjöl, hvilket blott vissa fali är på sin plats, men på långt när icke i alla der en kal sammanblandning af smöret oeh mjölet är vid bättre. Iels är det bersvämare, dels blir smöret geno: uppfräsningen mindre drygt och brynes lätt, hvarigenoi dessa anrältningar få en mindre god smak. — Till vild fätter nyttjas buliong, der mjölk ovilkoriigen bör göra dei smakiigare och bättre mildra deras naturliga, fräna smal Samma förhållande äger rum med åtskilliga grönsaker, huru af olika skäl. — Vid laxsallater o. d. hör det ej ti prydiigheten att hälla olja, ättika, o. d. tillsatser öfver rä terna, utan man serverar dem gerna apart, jemte rätte för alt lemna hvar och en fritt val att efter behag til blanda deraf. — Kött till buljonger bör ej tvättas i ljun vatten på elden, emedan det derigenom blir segt, utan kallt vatten. — Men förf. har ej kunnat i denna öfversi ingå i detaljer, hvilket skulle medföra för stor vidlyftighe enär en hel mängd misstag då skulle uppräknas. Utom de gjorda rättelserna äro äfven en hel mängd n rätter tillagta. Samtliga antalet af tillredningar i för upplagan var 863 i denna deremot 9435. Detta öfverskj ter väl blott mel 82 Nummer, men genom att flera i de förra upplagan biifvit uteslutna, går det verkliga antal af tillohade M:r något öfver 100. mer AN 2 AR

12 november 1840, sida 4

Thumbnail