DOENapdlare 1 et:
Den Svenske Kocken,
Eiler Handbok i den i Sverige nu bruk-
liga, så väl tarfliga, som isynner-
het finare Matlagningen; jemte utför-
liga Föreskrifter för tillredning af Bakverk, Syl-
ter, Glacer, Bärviner och Safter, finare varma
och kalla Drycker, äfvensom Öl, Mjöd och
vanliga Drickessorter; åtskilliga Förvaringar
genom Inläggning, Insalininog, Torkning m. m,
(Kost. h. 1 Rdr 16 sk. bko.)
Denna Kokbok innehåller ett urval af det bäste:
och smakligaste i vår nu brukliga finare matligning,
hvarjemte ock åtskilliga mera tarfiiga, men likvä
smakliga rätter boskrifvar. — Den söker meddela de
tjenligasto tillsedningssåttea hirför så tydligt, att de
utan svåughet kunna eftergöras. — Dea innehåller
flere (inålles öfver 850) anrättningar än någon
våra förra Kokböcker, hvarigenom gifves tillfälle att
lättare välja hvad som ufder särskilda omstärdighe-
ter bör begagnas. — Ofriga ämnen, som med mat-
redningen ega närmaste sammenhang, såsora Brödbsk-
ning, Brygd, Attiksberedning, äfvensom de särskild:
Förvarinkssätten, m, m., behandlas här mera utför-
ligt, noggrannt, och i stöd af säkrare grunder,
in i någon anran för ss bekant kokbok, Huru om-
fattande bolen för öfrigt är, vsas bäst genom föl-
jandi fremstillniug af dess rikheliiga
Innehåll.
Inladning. Kokning i allmänhet, Före:krifte
för rengöring af särskilda slags kärl, o. d. Föreskrift
ter vid inköp af lifsmedel
I. Soppor och Mjölkrätter. Innehåller ö!-
ver 40 buljonger och soppor, såsom vanlig, klar, gut,
brun och fiskbaljong, buljng med ris, kål, fisk, ärtpure,
m,m; Con:ommå, Soppe åla Roine, perlgryns-, äpp-
le-, s2go-, nypon , körsbärs-, fist-, svart-, vinsoppa,
m. m.; 14 mjölkrätter, såsom ä grynsväling, jäs
mjölz, bisqvit-, Varilj-, ägg-, måndelmjölk m, m.;
smör och äpplegröt; bärssfts-, körsbära och vin-
kailskål. — Såsom Bibang beskrifvas åtskilliga klim-
par att iligga buljongor såsom fiskfirs-, man-
del-, risgryns-, hvetbröds-klimpar, frikadsller, m. m,
NU. Kötträtter. Innecåller 30 anrättningar at
oxkött, såsom ro:sbiff. Pceaf å la Royale och å le:
Mode, oxhere och oxbiinga stekt och griljerad, ref-
stek, rullader, biffstekar, kotietter, köttbullir, frika-
gel!er, rätter sf tunga och njurar, m. m, — 29 an-
rättsingar af Kalf, såsom kalfstek, kelflår, kaltbringa
giljorsd och färserad fricandeau, färs, kotletter å la
Perma och fere slag, ruetter, friciss å Ja Daube,
kalfbriss, croquetter, njurbröd, m. m, — 45 anrätt-
ningar af. Himmel. Lam och Får. — Hjört , Ren
och Harstex, — 19 anrävtringar f Srsin, såsom fylld
gris, skinka g!:cerad och griljorad mm. m, å la Daube
quearrg, fricasse, sylia, m, m., — 42 arrättningsr it
Fågel, såzom kalkon, gås, höns, kycklingar, dutvor,
änder, tjäder, hjerpar, m. m, till stekar, reguer, fri-
Ccasster, marinader, m. m. oo
IUI, Fiskrätter Inoshåller 12 arrittningar a
Gädda, tåsom stekt färsarad, fäkt, krom-, plock-
gädda, giddruiltder, m. m. — 8 :f Aborrar, tåsom
stufvade med ostron, med vin: kotlettiaborrer, m. mi,
— 80 2nrättningar af Lake; Ål; Rudor, B:axen, Gös
Sik, Asp, Flundra, Karp, Eabeljo. Lindeare, m, m. —
8 at Ströming. — 43 af Sill, såsom silådor red ägg
och grädda, ,riljerad, marinerad sill, m m, — 19 a
L:x, såsom graflax, lax i papillote, laxmignonetter och
-uletter, sallat, lexlådor med hummer, mm. m, — 5
af Kräftor och Humiser, såsom kräftomelert, Kräft-
stjortar med äggröra, m, m., hummer med Bele, h.m-
mersallet, m, m. — 4 af O:tron. SE
IV. Åggrätter,, till ett antal af 20, såsom äpp
med hvit sås, en sallade, med capris; förlorade, grile
jerade och färserads ägg; äggröra och omeletter på
flere sätt; ägg -croquetter m. m.
V. Rätter af Rot- och Grönsaker, Innehål-
ler 65 anrättnivgar af Spenat, Syra, Sprit- och Soc
kerärter, Lins; 8 särskilda Kålsorter, Turkiska och
andra Bönor, Sco:zonera, Sparris, Mörötter, Rofvor,
Kilrötter, Kron- och Jordärtskockor och Potetes.
VI. Buddingar, till ett anta! af 26, såsom: ru3-
sin-, sponrat-, 3880-, ris-, mendel-, ctron-, äpple-,
sylt-, bisquit-, glace-, kraft-, märg-, lefrer , plum-
buadding, m. m. -
VIL Såsor, till ett srt:l af 25, såsom: kiätlt-,
olivör-, capris-, son2ps-, marjonad-, äpg-, Cstron- i
champignon-, körsbärs-, citron-, smör-, vinsås, m. m.
VIIL Sallater af hutvudsailst, rödbettor, gar
kor. syltade frukter, m. m.
IX. Pastejer; till ett åntal af (8, såsom af fisk.
förs, kalfbris, kräft-, hur mer-. engelska amå pastejer,
m. m. BStor pastej på höns, fisk, humrmer, mo. m. I
X, Tårtor, Kakor, Bakelser och Zonfek-
turer. Innehåler 19 Tårtor, såsom mandel-, ber
liner-, mareng-, kojsar-, makron-, spinsk tårta, m.
m. — 26 k:kor, stsom risgryns-. ost-, grädd , man-
del-, citron-, ärple-, . bisquitkaka, im. m. Grädd-,
äpple- och sock:rmynkar, vofflor och plättar. — 30
Bakalser och Confektarer, som canapter, kranscr,
sprits, spån, mandelbskelser, krolkan, bisqaiter, ma-
renger, sockerbröd, karameller, m. m
XL Crcemör och Cremgoelesr, till ett antal at
48, såsom mandel , bisq.it-, choklad-,; marsiquin-,
orange-, citron-, hallön-, vanilj , mireng-, gl:cored
creme, crexe brule, blanc menge, m. m., hbjorthorni-,
citor-, anan:s-, krusbäc-, vingele, mm. m.
XiL Glacer, till ett antsl af 45, såsom vic-,l
punsch-, anan2s-, mandel-, im, m.
Xill. Compotter, Sylter och Syltgeleer,l
till ett antal af 40, såsom ärple , päror-, Irusbärs-
kömpott, att sylta klara och bruna körsbir, bigaråer,
plommon, ha!lin, krusbär, msd fero frukter och bär.
XIV. Bärsafter, Viner och andra välsm:-
kande varma och kalla Drycker, till ett aotsl
af 65. Eörsbär:-, Hailon-, Krusbärsi mm, fl. safter och
vatten. Mandealmiolk och massa, EBemon:d på fee