Såsom ett ibland de många profven på, med
hvilka jättesteg alla industriföretag gå framåt i
de Förenta Staterna, torde förtjena anföras,
hvad vi ibland notiserna uti en Ameri-
kansk tidning, the New York Standard, läst,
angående ett nyligen af en enskilt person, Hr
Holt, anlagdt värdshus och hotell för resande i
New York. Huset, som liknar ett palats, är
uppbygdt enkom för värdshusrörelse, och inne-
häller en mängd rum och salar, i hvilka dag-
ligen spisas omkring 2200 personer. Sängar
finnas för 260 personer, och på den månad, eta--
blissementet varit i gång, hade de flere gånger va-
vit helt och hållet upptagna. Hvarje morgon
låter värden slagta en oxe, och köper dessutom
en mängd annat kött, fisk, höns, vildt o. s. v.
för sina gäster. Då roast beef tvillvedes, sät-
tas 700 marker kött i sender på ett gigantiskt
spett, hvilket vrides ikring genom en ångma-
schin. Särskilta rum finnas till konversation;
läsning, billardspel etc. Hvad skall man väl
om en sådan inrättning säga uti Sveriges
hufvudstad, der. icke ens ett försök att upp-
bygga ett hotell på aktier velat lyckas?