Å
nare, hvilka de en tid på året föda med ris
och saltad fisk. Desse fattige aristokrater äro na-
turlige och oförsonlige fieuder till alla förbätt
ringar och reformer, hvilka också utan 1vifvel
skulle begynna med att afskaffa deras privi-
legier. Ibland alla Lissabons invånare äro köp
männen de enda angemäna alt umgås med; Is
månge af dessa ulmärka sig genom en god
uppfostran, upplysta begrepp och gästfrihel.
I detta stånd måste man söka allt hvad Jlan-
det äger af moralisk förtjenst, rättskaffenhe!,
kunskaper och verksamhet; bjuden hos en af
dem är man likasom hemma hes sig. Till de
stora är det icke så behagligt alt komma;
sjelfva lyxen vid deras bord är ingalunda re-
tande. Vanligen finner man der: ett fat med
salt fisk af gulaktig farg, som ingalunda kar
jemföras med vår kabiljo eller gädda; ris, til
lagadt högst oaptitligt; litet magert oxkölt, ut-
kokadt tll en Spartansk soppa med klimpar.
som äro svåra att få sönder; gråa och orena
potäter med ett stycke tunga etter skinka från
Lamego. Härtill komma nu några grönsaker
af ett motbjudande utseende, och en hård! ost
som utgifves för Holländsk; änrdtligen ett uselt
och knapt tillmätt vin. Portvinet drickes van-
ligen här endast till desert, churu det då är
vida bättre än det vanligen serveras i Sverige:
eljest till matvin det som är kändt här under
namn af Lissabons-vin eller annat landtvin.
Till alla dessa herrligheter kan man nu räkna
en här af röda myror, som äro införda frår
Brasilien med det t;ä, hvaraf stolarna äro gjorda.
och som springa kring matbitarna med deras
bekanta liflighet, Himlen bevare derföre hvar
och en att spisa hos en äkta Portugisisk I1i-
dalgo. Ett undantag härifrån göra dock d:
hus, 1 hvilka det bestås Engelska kockar och
följaktligen Tingelsk matlagning, och hväres!
man lika val som i London får sin beef,
plumpudding och sitt the med toast. Men detta
är nästan endast hos köpnriäanen.