kort, få säga några ord om bränvinets histo-
ria och detsammas stora tillverkning i andra
länder, — derefter att få undersöka nödvän-
digheten af råämnenas förädling, — sederme-
ra fördelarne af bränvinstillverkningen , såsom
en serskild rörelse betraktad, — vidare, dess
nfliytende på modernäringen åkerbruket och
national-välmågan; och slutligen följden af
bränvinsbränningens afskaffande.
Bränvin, denna spirituösa vätska, har allt
sedan början af femtonhundradetalet blifvit
illverkad i hela Europa; något sednare lär-
les konsten i vårt land. — år 1531 utkom för-
sta författningen härom i Sverige. — Begäret
ör denna dryck har utbredt sig ined hastig-
het i alla verldsdelar; till och med bland de
råaste nationer tillverkas den på mångfaldigt
sätt under olika benämning. Denna produkt
illveds af nästan alla jordens alster, har nu
mera det inflytande på handel och märingar,
på lefnadssätt , på menniskors välmåga och
Statens bestånd, att en historisk afhandling
lerom, visserligen vore passande, om rummet
medgåfve det! — Jag vill derföre, i den öf-
vertygelse, att det icke interesserat Ins. och
dess konservativa vänner att skaffa sig kännedom
om , huru det står till i andra länder med
denna tillverkning, blott helt kort meddela
några upplysningar, grundade på Statistiska
handlingar:
I Euiopa förbrukas förnämligast 2:ne slags
bränvin. Det så kallade Franska utgör der-
if en stark konsumtions- och handelsartikel,
Norden begagnar mest sädes- och potates-brän-
vin, och måste konsumtionen derstädes, i sak-
nad af vinet, nödvändigt vara ganska stor,
ifven som handeln dermed betydlig.
Man känner bestämdt, att i Ryska Staterne
illverkas öfver 100 millioner kannor. Liffland
bränner med de största apparater som hittills
varit kända. Dannemark förbränner årligen
minst 300,000 tunnor. I Holland tillverkas en
ofantlig mängd, som, i anseende till sin god-
net, fått debit kring hela verlden. England
sifver icke något annat land efter; blott i 10
orännerier har tillverkats öfver 230 millioner
3allons bränvin på ett år (1 Gallon 12 Svensk
anna). Frankrike tillagar mycket sädesbrän-
vin, oaktadt dess stora vinförråd; — men.
Tyskland, serdeles norra delen, bränner en all-
leles oerhörd mängd; minst 30,000 stora brän-
rerier äro derstädes i full gång natt och dag
iela året igenom, högtidsdagarne icke undan-
agne. Våra bröder i Norrige roa sig icke
ller obetydligt med denna rörelse; — och
Sverge afverkade då handlingen ensamt till-.
rörde Kronan 300,000 Tun. strid säd, det
vill säga: Råg, Hvete och Korn, som gaf om- ;
ring 6 millioner kannor, måhända tillverkas
iu, sedan kronobrännerierne försvunnit, med
irka 160,000 pannor 12 millioner årligen.
Hvilken som först uppfann konsten att till-
jerka bränvin, är icke med visshet bekant. I
lutet af 14:de seklet kändes konsten blott af
Lemister, och användes då som ett läkeme-
lel, — Häraf finner man huru starkt, inom vågra
rhundraden, smaken för denna dryck tillta-