——1-- nrnwODOmnDO na MMM Anmälan. HANDBOK för allmän och enskild Sjukdomsdiectetik af Dr Carl Sundelin. Läkare vid Medicinska Kliniska Institutet i Berlin. Ofversättning med tilläggningar af Dr F. C. Psilander. Brigad-Läkare, Regements-Läkare vid Kongl. Westgöta Regemente. Boken, komplett i 2:ne delar, utgörande 17 ark, kostar, häftad, 1 Rdr 16 sk, Bko. Den tidpunkt bar nu juträffat, då medicinen mel stora steg återgår till Hippokratisk enkelhet, och då dieten börjat spela en så stor roll, att man ofta endast genom den i våra dagar botar många sjukdomar , cmot hvilka, ctt eller annat årbundrade tillbaka, uti menskliga organismen så häftigt ingripande medel nyttjades, att just medikamenternes bruk ofta gjorde större härjningar än sjelfva sjukdomen. Nyttan af en dictetisk behandling visar sig cj blott emot venerisk smitta; den verkar lika välgörande i många andra svårbotliga sjukdomar, hvilka, efter sednare liders erfarenhet genom en väl inrättad fysisk och moralisk lefnadserdning blifvit häfne, dels i förening med, dels utan medikamenter. Det är med anledning häraf, som undertecknad företagit öfversättningen af denna i Tyskland allmänt berömda dielectiska handbok. Dock är icke ändamålet med denna bok, att utesluta allt bruk af mcdikamenter och endast bota sjukdomar genom diet, utan att, enligt tillkännagifvandet i företalet, förskaffa bvarje sjuk en säker ledning, som han på egen hand kan följa, för silt lefnadssätt i dieletiskt afscende, hvarigenom understundom sjukdomen förckommes eller häfves, och om medikamenter erfordras, kuren så mycket säkrare i förening med den föreskrifne dieten verkställes. Bokens Innehåll: Första delen. Allmän Sjukdomsdietetik. Första afdelningen. Dieteu och förhåll. i sjukdomar i allmänhet. Om de olika slag af försvagande, stärkande, låg, närande, kylande, förslappande, stillande, förändrande, retande diet. Andra Åfdelningen. Om inverkningarne på själen och på de yttre sinnena. Om verksamhet, stillhet, läge, ställning, sömn, o. d. Om temperatur, luft, boning, heklädnad. Om näringsmedel och drycker i allmänhet. Tredje Afdelningen. Om enskilta näringsmedel. Växter, Rötter, Rutknölar, Frukter, Oljaktiga frön, Skidfrukter, Säd, Stärkelse, Mjöt:, Bröd, Gelee, Ostron, Mjölk och beredningar deraf, Fett och Olja, Ost, Ägg, költmat, Fiskar, Varmblodiga djurs kött, Foglar , Däggande djur, Kryddor, Drycker, försvagande och tempererande drycker, förslappande, invecklande drycker, upplösande drycker, närande drycker, retande drycker, dricka, vin, varma drycker (the, kalfe, chokolad). Fjerde afdelningen. Om de olika dictetiska iakttagelser, i anseende till kön, koustitation, ålder och andra förhållanden. Andra delen. Enskild Sjukdomsdietetik. Om dieten i febrar i allmänhbet. Inflammatorisk feber. Hjernans inflammation. Halsinflammation. Bröstinflammationer. Lefyerns inflammation, Magochtarminflammation. Njurarnes och blåsans inflammationer. Lifmodrens inflammation. Gastrisk feber. Rötfeber. Nervfeber. Friselfeber. Torskfeber. Fläckfeber. Koppor. Mässling. Skarlakansfeber. Näössel