——1--- - - nrnwODOmnDO na MMM
Anmälan.
HANDBOK
för allmän och enskild Sjukdomsdiectetik
af
Dr Carl Sundelin.
Läkare vid Medicinska Kliniska Institutet i Berlin.
Ofversättning med tilläggningar
af
Dr F. C. Psilander.
Brigad-Läkare, Regements-Läkare vid Kongl. West-
göta Regemente.
Boken, komplett i 2:ne delar, utgörande 17 ark, ko-
star, häftad, 1 Rdr 16 sk, Bko.
Den tidpunkt bar nu juträffat, då medicinen mel
stora steg återgår till Hippokratisk enkelhet, och
då dieten börjat spela en så stor roll, att man ofta
endast genom den i våra dagar botar många sjuk-
domar , cmot hvilka, ctt eller annat årbundrade till-
baka, uti menskliga organismen så häftigt ingripan-
de medel nyttjades, att just medikamenternes bruk
ofta gjorde större härjningar än sjelfva sjukdomen.
Nyttan af en dictetisk behandling visar sig cj blott
emot venerisk smitta; den verkar lika välgörande i
många andra svårbotliga sjukdomar, hvilka, efter
sednare liders erfarenhet genom en väl inrättad fy-
sisk och moralisk lefnadserdning blifvit häfne, dels
i förening med, dels utan medikamenter.
Det är med anledning häraf, som undertecknad före-
tagit öfversättningen af denna i Tyskland allmänt
berömda dielectiska handbok. Dock är icke ända-
målet med denna bok, att utesluta allt bruk af mc-
dikamenter och endast bota sjukdomar genom diet,
utan att, enligt tillkännagifvandet i företalet, för-
skaffa bvarje sjuk en säker ledning, som han på egen
hand kan följa, för silt lefnadssätt i dieletiskt afsc-
ende, hvarigenom understundom sjukdomen förckom-
mes eller häfves, och om medikamenter erfordras,
kuren så mycket säkrare i förening med den före-
skrifne dieten verkställes.
Bokens Innehåll:
Första delen.
Allmän Sjukdomsdietetik.
Första afdelningen. Dieteu och förhåll. i sjukdomar
i allmänhet. Om de olika slag af försvagande, stär-
kande, låg, närande, kylande, förslappande, stil-
lande, förändrande, retande diet.
Andra Åfdelningen. Om inverkningarne på sjä-
len och på de yttre sinnena. Om verksamhet, still-
het, läge, ställning, sömn, o. d. Om temperatur,
luft, boning, heklädnad. Om näringsmedel och
drycker i allmänhet.
Tredje Afdelningen. Om enskilta näringsmedel.
Växter, Rötter, Rutknölar, Frukter, Oljaktiga frön,
Skidfrukter, Säd, Stärkelse, Mjöt:, Bröd, Gelee,
Ostron, Mjölk och beredningar deraf, Fett och Olja,
Ost, Ägg, költmat, Fiskar, Varmblodiga djurs kött,
Foglar , Däggande djur, Kryddor, Drycker, försva-
gande och tempererande drycker, förslappande, in-
vecklande drycker, upplösande drycker, närande
drycker, retande drycker, dricka, vin, varma dryc-
ker (the, kalfe, chokolad).
Fjerde afdelningen. Om de olika dictetiska iaktta-
gelser, i anseende till kön, koustitation, ålder och
andra förhållanden. -
Andra delen.
Enskild Sjukdomsdietetik.
Om dieten i febrar i allmänhbet. Inflammatorisk
feber. Hjernans inflammation. Halsinflammation. Bröst-
inflammationer. Lefyerns inflammation, Mag- ochtarm-
inflammation. Njurarnes och blåsans inflammationer.
Lifmodrens inflammation. Gastrisk feber. Rötfe-
ber. Nervfeber. Friselfeber. Torskfeber. Fläckfe-
ber. Koppor. Mässling. - Skarlakansfeber. Näössel-