Sedan förutnämde tid, hajwa oafbrutet förnyade, mer och mer widsträckta försök med hwitbetsodling på Gotland, börjat antyda, att å denna ö, likawäl fom i flera delar af Tyskland och Frankrike, en sådan odling i stort, fåfom grund till sockerfabrikation, bör med fördel kunna idkas. De nyssnämde försöken hafwa anstälts på icke mindre än 30 olika ställen, under både torra och wåta år. Slut följderna deraf hafwa framtedt bewis, att sockerbetor på Gotland fan odlas med större fördel än någon annan rotwext, få att resultatet af odlingen till största delen är beroende ef odlarens flit och skicklighet; ty både jord: mån och klimat gynna denna rotwert, såwäl i afscende på qwantitet, fom sockerhalt, hwilka begge äro jemförliga med dem, fom wunnits mwid de Gäft fända foterbetsodlins gar i utlandet. Nästliden höst skördades på Gotländska myrodlingsbolagets egendomar icke mindre än nära en million skålpund hwitbetor; och det uppgifwes, att i fall nödiga inrättningar, såsom ångapparat m. m. funnits, en temlig qwantitet socker deraf redan kunnat tillwerkas. Men innan en hwitbetsockerfabrik hinner inrättas, bör, fom erfarenheten ådagalagt, en widsträckt odling af denna rotwext wara i utförande. Derföre söker man att på Gotland werka isynnerhet för en allmännare förbredning af hwitbetsodlingen hos jordbruka rne på ön: ty man är af den mening, att om man kan åstadkomma tillräckligt hwitbetor för att sysseljätta en större sockerfabrik, så torde öfwertygelsen snart framkalla en association för anläggning af en sådan inrättning. Genom de kemiska undersökningar, fom tid efter ans nan af herr Professorn m. m. Alexander Muller och senare af Herr Doktor Eisenstuck blifwit anstälda, och hwilkas resultater äro Kongl. LTandtbrnkö-Aeademien meddelade, har sockerhalten uti de på Gotland frambragta hwitbetorna funnits wara nöjaktig. Enligt herr Doktor Eisenstucks undersökningar, hade medelstora hwitbetor, skördade år 1859 på Gotländska myrodlingobolagets fält, en sockerhalt af 11,5 och de år 1861 skördade 14,5 Å Denna sistnämda höga sockerhalt, tillskref Doktor Bis senstuck den omständigheten, att fältet torde warit nys gödsladt, hwilket likwäl förswårar utbringandet af socker ur hwitbetsaften. Det wanliga utbytet af socker ur hwits betan är, fom man wet, mellan 9 och 12 0. Huru man med sockerberedningen af hwitbetor i Preussen gått tillwäga, är en bekant sak. Slutföljden deraf har blifvit en särdeles stor hwitbetsodling i wissa trakter af landet. Här må som erempel anföras, att å egendomen Bahrendorff i trakten af Magdeburg, fits betor odlas på en jordrymd af 4,000 morgen (20682 sw. tunnland). Tillwerkningen af råsocker ur vits betorna 280,000 centner, uppgick wid ben der i mere samhet warande fabriken år 1860 til 26,000 centner. Denna qwantitet, med tillägg af från andra förberedande fabriker inköpt råsocker endast af hwitbetor, raffineras uti ett stort sockerbruk i Stettin: die pommer: sche provinzial Juckersiederei. Der åstadkommes dagligen 5,000 stora toppar (ecirca 150,000 skålp.) få kalladt grönt socker, fom derefter småningom ytterligare raffineras. Årstillwerkning af fullt raffineradt socker utgör der öfver 17 till 18 millioner skålp. swensk viks tualiewigt. Detta sockerbruk tillwerkar således ensamt så mycket som twå tredjedelar af hela officielt uppgifna årsbeloppet utaf det här i hela landet raffinerade fockret. Största hwitbetsockerfabriken i Tyskland är efter all sannolikhet den, fom är inrättad i Waghäusel, bes läget emellan Heidelberg oh Bruchsal, samt i oafbruten werksamhet. Jnom denna storartade fabrikoinrättning förs arbetas årligen en million centner hwitbetor till socker. Man saknar således icke, utom de här i landet redan med framgång arbetande hwitbetsockerfabrikerna, stora utländska föredömen till efterföljd wid anläggning ech bedrifwande af en hwitbetsockerfabrik på Gotland. Af nåstlidna årets der inhöstade hwitbetsskörd, har en ringa del blifwit anwänd till sirapokokning. Försöken dermed hafwa lyckats frambringa eu sirap, fom på stället skall wara godkänd till anwändande wid matlagning och andra tillredningar, för hwilka manlig firap af folonials socker annars begagnad. Prof på förutnämda buwvitbets sirap hafwa från Wisby blifwit hit till Stockholm diwere sända; och jag har emotagit ett sådant, hwaraf således en del nu kan närmare betraktas. Derwid bör bemärkas, att denna sirap ännu är färsk; och det är bekant, att förft efter lagring under några månaders tid, sådan fis rap antar fin rätta smak och minner i fötma). Det är den i Wisby bofatta vice Konsuln Herr C. J. Chasseur, fom utfört nämda proffofning af hwitbetsirap, och han har med erkännande af förtjensten i detta med framgång krönta bemödande, från Gotlands läns Kongl. Huss hållningssällskap erhållit en minnesskänk i penningar. Ett af skälen till det owanliga deltagande, som nyssnämde sirapstilljerkning på Gotland fått röna äfwen utaf den qwinliga delen af befolkningen, som annars icke synes wara synnerligen böjd att gilla nya industriella fö retag, skall härleda sig derifrån, att på denna ö förbruks