tillsatser till en långt sundare och mera närande föda än den vattenhaltiga potatesen. I bränvinsbränningen är en tunna potates jemförlig med 34 lisp. sammanmalen råg eller hvete, och deraf kan antagas att en tunna råg eller hvete är lika med 4 tunnor potates äfven till matlagning. Då nu råg och hvete köpes till ett medelpris af 16 r:dr, men 4 tunnor potates kosta dubbelt, så inses lätt den stora misshushållning som uppkommer genom dagligt bruk af potates, hvilken således faller sig dubbelt dyrare iän annan sundare föda. Ett likartadt och måhända ännu mera framstående resultat uppkommer vid jemförelse emellan hafre och potates, då en tunna af den förra ärjemngod med två och en tredjedels tunna af den sednare, hvilken således faller sig något mera än dubbelt dyrare än den förra. Af dessa jemförelser visar det sig således att då potatesen i pris öfverstiger 4 r:dr r:mt tunnan, så är det, relativt till nuvarande spannemålspriser, en uppenbar misshushållning för fattigt folk att köpa deraf, och isynnerhet att lata potatesen utgöra hufvudämnet för deras föda. Det är icke brist på potates inom orten som vållat den stora prisstegring derå, hvilken nu uppkommit, utan helt enkelt den större efterfrågan derå och den begärlighet hvarmed densamma köpes. Om arbetsklassens hustrur derföre lystrade till vårt välmenta råd och under någon tid åt sig och de sina tillredde mat af andra födoämnen än potates, så skulle denna vara efter all sannolikhet snart nedgå till ett pris mera förenligt med dess rätta värde och det hvarför andra bättre födoämnen kunna köpas. Försöket torde, om detsamma under någon tid ihärdigt fortsättes, löna mödan, om icke för annat än att undanrödja den inrotade vanan och det inbillade behofvet af att dagligen förtära potates. (W. T.) — Mäåältade ärter. För att dels göra ärter lättsmälta och dels gifva dem en behagligare smak, så att de likna unga sockerärter, bör man lägga dem under 12—18 timmars tid i blöt i ljumt vatten, hvarefter man afhäller vattnet och låter ärterna, öfvertäckte, stå i hög under 24 timmars tid, på ett någorlunda varmt ställe, då groningsprocessen avancerar så långt, att fina rotspitsar hålla på att genombryta ärtans skal. Igenom denna procedyr förvandlar sig äfven något af ärternas stärkelseämne till socker, hvarefter de lätt kokas möra.