Article Image
fr Aves OA FRV 6 FÖRETA
För hushållet.
Matrabarber är en af våra nyaste och kan:
sko välsmakligasto köksväxter samt utgör ett
värderikt surrogat för frukt och är mycket
att sätta värde på, när vinterfrukten och
sylterna på våren tagit slut.
Smaken är närmast lik omogns krusbärs!
men mera aromatisk och beheglig.
Bland sätt att använda denna växt tordo få
anföras:
a) Rabarber-spenat, Bladen egna sig bäst
hörtill om våren, men kunna äfven användas
sonare -på-året: De gröfsta trådarne afröpas,
sedan bladen först blifvit väl sköljda, hvaref-
ter de förvällas i 3 särskilda vatten; men
emedan då, särdeles vårtiden. äro ganska lös-
kokta, måste det ska endast en kort stund i
hvardera vattnet, hvarefter massan uppstjelpes
att afrinna, Sedan förhålles dermed alldeles
som med spenat.
b) Rabarber-tärta, Rabarborstjelkarae tvät-
tas och skalas väl, derefter skäras de i tår-
ningar och kokas till ett mos ed citronskal
ler, i brist derpå, kanel samt tillräckligt soc-
ker, och ej mera-vatten; än som erfordräs för
att hindra vidbränning. En väl bakad smör-
degsbotten lägges på : anrättningsfätet samt
bestrykes med mos, hvarmed fortfares hvarf.
tals, så länge moset räcker. Öfverst bör vara
en smörbotten, hvilken beströs med socker;
Tårtan serveras kall,
0) Rabarber pudding. Ett eller två dussni
rabarberstjelkar skalas och sköljas; derefter
läggas dö i en stufpanna jomte skalet af en
citron, kanel, 2 kryddneglikor, så mycket soc-
korsirup, som beböfs för att-göra det sött, och
ej mera vatten, än som fordras för att hindra
vidbränning, Detta kokas nu. till ett mos
(marmelad), hvilket sedan silas genom en grof
tagelsikt - Härefter tillsättes åter dot gula af
ett friskt oitronskalj 1 rifven smuskottnöt,-
skålpund godt smör, 4 ägg gulor och hvitan
af ett hvilket. allt väl sammanblandas.
Man fo en tårtform, som rymmer massan,
med vanlig tårtdeg; inlägger blandningen derati
och Idar den en halftimme i ugn eller på
koleld, då i senare fallet äfven koleld lägges
på locket. Puddingen serveras kall;
d) Rabarberspaja Btjelkarne -skaläs och
tvättas samt skäras i små-stycken ooh inlug:
gas jomte en blandning af fint stötta hvete-
skorpor och socker i formen samt Bbetäckas
med en god tårtdeg, hvaröfver något socker
tillströs, Amnrättniogert gräddas en Kälf timme
i.en varm ugn;- Sorveras äfven kalls
e) Rabarbergröt. Risgryn sköljas och ko-
kas i vatten tlll gröt, hvarefter tillsättes af det
förut beskrifna moset efter smak, Tidi
på året kan man äfven koka de sönderskurna
stjelkarne bland grynen, hvarvid socker, kanel
och citron iläggass När gröten är färdig, slås
den i form för att, kallnad; uppstjelpas och
Servöras.
f). Rabarberssylt, — Stjelkarne skalas och
tvättas, skäras. i tärningar dok vägas. ;Enlika
vigt socker kokas till en temligen tjock lag,
hvaruti stjelkarno iläggas och kokas öfyer sakta
eld. (Obs, att stjolkarne-efter -midsommaren
ej kunna peaadnas till-annat än-gröt.)
g) Rabärber-saft, Stjolkärne skalas och
tvättas samt skäras i korta bitar. En kanna så
dana stjelkar lägges i ett kärl, innehållsnde
ett qvarter kokande vatten, samt kokas deri
till fasthet af en gröt. 3 Sedan denna massa
är afkyld, hälles densamma i spetsiga, något
glosa lårftspåsar, som upphängas, på det den
ntrionande klara-sai må-kunna-upphemtas;
När ingen saft mera afrinner, utprossas åter.
stoden, men denna senare utpressade saft blir
cke så klar som den först erhållna, Safcen
kokas sedan med lika mycket socker efter sin
vigt jomto litet citronskal samt hälles på bu-
teljer;ysom korkas och hartsas väl. Till denna
satbera ing tagas stjeikarnei augusti månad.
)
skäras i tärningar, förvällas genast derefter i
kokande vatten, som -aflyftes. innan rabarber-
färningarne börja sönderfalla (högst 5 minuters
kokning är tillräcklig).
Något kanel och citronskal samt socker läg-
gas på förhand i vattnet,
Genom att tillsätta för mycket socker bort-
tager men rabarbornsg aromatiska och fina smak.
Till1 skålpund rabarbor-stjelk tages omkring
214 kanna vatten,
Soppan afredes med. potatismjöl. vispaat i
kallt vatten, och kan förtäras varm, men är
såsom kall mera välsmakande, läskande och
holgotm. rr lkarno bör ske på
ingen at rabarberstjalkarne bör sko pi
så sätt, att yttre hinnan afdrages varligt.
nn
Babar r-soppa. - Stjelkarae skalas: och
;
i
:
i
Thumbnail