Article Image
Beskrifning öfver apparaternas skötsel.
Lampan antändes antingen ofvanifrån eller under brännareplåten.
Veken bör vara jemnklippt, ju jemnare den är desto starkare blir vär-
met. Då ny veke behöfver insättas upptages vekröret och den nya ve-
ken sys omkring detta med stark tråd. Då apparaten skall begagnas
och lampan blifvit antänd är bäst innan kärlen påsättas att låta plåt-
locket några ögonblick betäcka öppningen för kokkärlen, intilldess appa-
raten och dragröret blifvit tillräckligt uppvärmda då luftdrag jemte
deraf följande liflig förbränning hastigare inträder. Sedan lågorna upp-
nått sin normala höjd aftages plåtlocket och det kokkärl, som skall
begagnas, påsättes, men detta får ej för hastigt nedskjutas i apparaten.
Det undre kärlet är afsedt för vanlig kokning i vatten, mjölk eller
dylikt, eller ock, vid uteslutande ångkokning, endast för vatten. Vid
ångkokning iakttages att det hårdkoktaste ämnet sättes underst och
det löskoktaste öfverst på apparaten. Vill man t. ex. till en måltid ha
kött och potatis jemte bouillon, ihälles vatten i undre kärlet, der köttet
lägges; sedan detta kokat tillräckligt länge, sätter man derofvanpå ett
ångkärl försedt med potatis, derofvanpå såspanna o. s. V.
Vill man åter koka fisk och potates påsättas potatisen först och
sedan fisken; genom någon vana blir lätt rangerad tiderna för de olika
maträtterna så, att alla blifva samtidigt färdigkokade.
Stekningen är den vanliga, hvadan det torde vara öfverflödigt om-
nämna annat än att inuti stekgrytan finnes ett bleckkärl, som hindrar
steken eller hvad som tillagas från att brännas. Någon vidkokning eller
öfverkokning i ångkärlen är aldrig att befara.
Lampan mäste alltid skötas med samma noggrannhet som en vanlig
Fotogenlampa och lågornas normala höjd vara så att deras yttersta toppar
räfja kärlets botten.
Thumbnail