Article Image
Beskrifning öfver apparaternas skötsel. Lampan antändes antingen ofvanifrån eller under brännareplåten. Veken bör vara jemnklippt, ju jemnare den är desto starkare blir värmet. Då ny veke behöfver insättas upptages vekröret och den nya veken sys omkring detta med stark tråd. Då apparaten skall begagnas och lampan blifvit antänd är bäst innan kärlen påsättas att låta plåtlocket några ögonblick betäcka öppningen för kokkärlen, intilldess apparaten och dragröret blifvit tillräckligt uppvärmda då luftdrag jemte deraf följande liflig förbränning hastigare inträder. Sedan lågorna uppnått sin normala höjd aftages plåtlocket och det kokkärl, som skall begagnas, påsättes, men detta får ej för hastigt nedskjutas i apparaten. Det undre kärlet är afsedt för vanlig kokning i vatten, mjölk eller dylikt, eller ock, vid uteslutande ångkokning, endast för vatten. Vid ångkokning iakttages att det hårdkoktaste ämnet sättes underst och det löskoktaste öfverst på apparaten. Vill man t. ex. till en måltid ha kött och potatis jemte bouillon, ihälles vatten i undre kärlet, der köttet lägges; sedan detta kokat tillräckligt länge, sätter man derofvanpå ett ångkärl försedt med potatis, derofvanpå såspanna o. s. V. Vill man åter koka fisk och potates påsättas potatisen först och sedan fisken; genom någon vana blir lätt rangerad tiderna för de olika maträtterna så, att alla blifva samtidigt färdigkokade. Stekningen är den vanliga, hvadan det torde vara öfverflödigt omnämna annat än att inuti stekgrytan finnes ett bleckkärl, som hindrar steken eller hvad som tillagas från att brännas. Någon vidkokning eller öfverkokning i ångkärlen är aldrig att befara. Lampan mäste alltid skötas med samma noggrannhet som en vanlig Fotogenlampa och lågornas normala höjd vara så att deras yttersta toppar räfja kärlets botten.

18 juni 1870, sida 6

Thumbnail