En vigtig upptaekt.
Sednaste numret af Upsala-Posten meddelar
följarde uppsats, hvars innebåll är egnadt att
väcka allmänt intresse:
En upptäckt, hvilken, om den håller allt hvad
den nu synes lofva, är af den allra största bety-
denhet, såsom kommande att på det ekonomiska
området utöfva cn välgörande mflytelse af den
mest storartade beskaffenhet, har denna sommar
gjorts af härvarande tekniska fabriks anläggare hr
Henrik Gahn. Såsom bekant är, hafva under det
gednaste halfva århundradet vetenskapsmin i alla
länder varit lifligt intresserade af och sysselsatta
med uppgiften att finna ett ämne, hvarigenom fö-
doiämnen isynnerhet, och organiska ämnen i all-
mänhet, kunde bevaras från Törskämning. Mång-
faldiga fro de undersökningar som härför blifvit
gjorda och de afhandlingar som hirom blifvit skrif-
na. Frågan giäler att finna ett ämne, som, på
samma gång det hindrar förskämning, hvarken gif-
ver det konserverade någon bismak eller innehåller
något det ringaste element, som kan. göra det med
ämnet konserverade födomedlets förtirande menligt
för helsan. Ett dylikt ämne, med hvars upptic-
kande snillet, vetenskapen och fliten i decennier
förgäfves sysselsatt sig, synes nu hr Gahn verkli-
gen hafva funnit. Vi säga synes, emedan upptiick-
ten är så ny, blott 2 månader gammal, att man
ännu, i förhållande till dess förmodade mingfal-
diga och vidsträckta användning, blow högst obe-
tydligt hunnit pröfva densamma. Så långt man
dock hittills hunnit anställa prof, har man erhål-
lit de mest tillfredsställande resultater och lofvan-
de utsigter för medlets användning i stor omfatt-
ning. Då hr Gahn, som under en lång följd af år
taRE LR OR XT RR IRK KEEL: