En vigtig upptaekt. Sednaste numret af Upsala-Posten meddelar följarde uppsats, hvars innebåll är egnadt att väcka allmänt intresse: En upptäckt, hvilken, om den håller allt hvad den nu synes lofva, är af den allra största betydenhet, såsom kommande att på det ekonomiska området utöfva cn välgörande mflytelse af den mest storartade beskaffenhet, har denna sommar gjorts af härvarande tekniska fabriks anläggare hr Henrik Gahn. Såsom bekant är, hafva under det gednaste halfva århundradet vetenskapsmin i alla länder varit lifligt intresserade af och sysselsatta med uppgiften att finna ett ämne, hvarigenom födoiämnen isynnerhet, och organiska ämnen i allmänhet, kunde bevaras från Törskämning. Mångfaldiga fro de undersökningar som härför blifvit gjorda och de afhandlingar som hirom blifvit skrifna. Frågan giäler att finna ett ämne, som, på samma gång det hindrar förskämning, hvarken gifver det konserverade någon bismak eller innehåller något det ringaste element, som kan. göra det med ämnet konserverade födomedlets förtirande menligt för helsan. Ett dylikt ämne, med hvars upptickande snillet, vetenskapen och fliten i decennier förgäfves sysselsatt sig, synes nu hr Gahn verkligen hafva funnit. Vi säga synes, emedan upptiickten är så ny, blott 2 månader gammal, att man ännu, i förhållande till dess förmodade mingfaldiga och vidsträckta användning, blow högst obetydligt hunnit pröfva densamma. Så långt man dock hittills hunnit anställa prof, har man erhållit de mest tillfredsställande resultater och lofvande utsigter för medlets användning i stor omfattning. Då hr Gahn, som under en lång följd af år taRE LR OR XT RR IRK KEEL: