i I ett stort hus vid Rom-gatan bor Duval med
j familj och har der kontor för samtlige sina eta-
i blissementer: Buljong-etablissementer, tvättin-
; rättningar, bagerier aqvarium 0. s. v. Trenne of:
; liga slagterier utgöra endast ett litet departement i
det stora ministeriet, ty Duval är en modern
financier, som tycker om att utsträcka sin verk-
samhet. till alla zoner. Han har en Egeria i
sin fru, som är en verklig köpmans-hustru, hvil-
ken både kan gifva ett godt råd och ett godt
handtag och som har varit ense med mannen
om att deras ende son och artvinge skulle stu-
dera; och denne son förberedes nu till att en
gång mottaga fadrens slagterier genom att höra
Virgilii oxar böla. Det skadar aldrig att vara
för klok, är fru Duvals valspråk, och hafva
föräldrarna ingenting lärt, böra barnen lära så
mycket mer. För Duval är ingenting stort
och präktigt nog, och han skulle sannolikt hafva
ruinerat sig, om icke hans hustru troget hade
stått vid hans sida och varnat för alla dårska-
per, under det att hon är den första att gifva
sitt bifall till de stora, djeriva företag, hvilka
kunna leda till ett godt resultat. För några
år sedan, då aquarier kommo på modet, fick
Duval lust att anlägga sitt i stor skala och
nedlade derpå 230,000 franes. Det är 200,000
för mycket! menade klokt folk. Duval små-
log. Under verldsutställningen hade 250,000
menniskor besett hans aqvarium och hvar och
en hade betalt 1 franc.
En liten detalj kan tjena till att gifva ettbe-
grepp om, huru denne man sköter sina affärer.
Hafsvattvet vid stränderna säges icke vara bra
för aqvarier, och hvad gör då Duval? Ian
utrustar ett fartyg i Dieppe och hemtar vatten
midt ute i hafvet. Han följer sjelf med och
roar sig med att sjelf fiska sina fiskar och
hemta sitt vatten. Aqvarietharingen annan för-
tjenst än att vara en originel spekulation, då
deremot hanstbuljong-etablissementer hafva gjort
honom till en förtjenstfull man i staten. Parisarne
komma ännu väl ihog den tid, då man till sin
middag för 25, 21 och 19 sous fick usel mat
på odiskade fat. Men så öppnade Duval ett ut-
säljningsställe för buljong och kokt kött, väl lagadt
från början till slut och icke på något sätt för-
falskadt. De billiga priserna utöfvade sin van-
liga dragningskraft. Duval öppnade ett utsä
ningsställe till och ytterligare ett, o. s. v. till dess
han hade tolf stadens olika delar. Derefter
ökades den ursprungliga, enkla matsedeln och
nu äro dessa utsäljningsställen restaurationer
med billiga priser.
Alla fremlingar, hvilka ieke äro svage för att
äta dyrt och vi.ja nedlägga reskassan hos re-
stauratörerna, äta hos Duval, och ingen ån-
grar detta. I alla etablissementerna kokas
maten inför de ätandes ögon. och på det aptit-
ligaste sätt, af qvinnor i rena kläder; på de
flesta ställen är det unga flickor som passa
upp, och Duval har således också den förijen-
sten, att hatva gifvit en stor mängd qvinnor
arbete.
Duval började sin bana i Paris såsom slag-
tardräng och utan förmögenhet; nu kalias han
af alla sina kolleger endast Den rika Duval.
Hustrun anses för hans högra hand och för den
återhållande principen, då mannen vill slå på
för stort; men då det gällde karnavalen i år
ville hr Duval icke höra talas om sparsamhet;
det var första gången han levererade Bocuf
gras. Han har haft annat att tänka på, än
karnavalsskämt, men då han en gång slog sig
lös, blef det också med besked, och han upp-
drog åt sin Järde son att bjeipa till med att
anordna kostymerna; en studerad karl skulle
natarligtvis förstå den saken bäst.
Med firman Duval täflar firman Rollin, som har
sju stora slagterier, men — hästslagterier, ty
hästkött har efter långt motstånd vunnit er-
kännaude i Paris. Rollins stall äro omgifna
af gräsplaner, på hvilka de gamla hästarne be-
ta, till dess de blifva feta nog för slagtbänken.
SR REDAS DOS NA ATS ME INSER ET
HANDELSBERÄTTELSE,
Fa oo Os foo a