Article Image
Nödbröd af vilda vexters frön: Alla frön, som till bröd skola användas, i synnerhet de med hårdare skal, böra väl skrädas. Det efter malninger erhållna mjölet blandas sedan, till större eller mindre myckenhet, med sädes-mjöl, gamt jäses och bakas i öfrigt på vanligt sätt. Flera fröslag kunna utan olägenhet sammanblandas och, om man så för godt finner, äfven malas tillsammans med säden. Laudt-hafre. Dess frön kunna malas och under missvext nyttjas till bröd. Denna vext finnes till myckenhet på höjden af S:t Lorens-floden i Amerika, och utgör i dessa trakter inbyggarnes vägendtligaste föda. — Purr-hafre odlas i Tyskland på mager, sandig jord, der annan säd ej vill trifvas. Råg-losta (gasse, gås-hafre, råg-svingel, faxe). Fröna malas i Westphalen tillsamman med råg, och nyttjas till bröd. Af 2 lisp. ren, torr losta har erhållits nära lika vigt bröd, mindre smakligt än det af råg, men likväl ätligt och oskadligt. Stick-hvete. Fröna äro små, men mjöl-rika, och gifva ett godt och helsosamt mjöl, tjenligt till bröd, m. m. Manna-gräs (gås-gräs, svin-svingel). Af denna vexts frön erhålles, enligt Manetti, ett mjöl af företrädesvis goda egenskaper, och som gifver ett utmärkt fint bröd. Men som dessa frön sällan kunna fås till denna mängd, är bättre att med sädesmjöl föröka det. , Pihl-näfva (Pihl-ört); Vinde-näfva (åkerbinda); Trampe-näfva (gårds-grås, trampe-gräs); alla låta ganska väl blanda sig, ocb gifva ett närande och helsosamt bröd, men fordra, likt det af bohvete (till hvilket slägte de höra), mycket arbete, tillräckligt jäst och varmt vatten. Strand-ärter. Fröna malna gitva, med tillsats af sädes-mjöl, ett godt bröd. Under hungersnöden i England 1555, användes dessa frön såsom födoämne af invånarne i Oxfordshire. Brun-hirs; Fogel-hirs (höns-hirs); Åkerspergel (fryle); Flåsväpling; Bymell; Grönmell (mjölgräs, svin-molla), med flera moll-arter, gifva alla frön, tjenliga att såsom tillblandning öka sädesförrådet vid brödbakning. Gulhane (käring-tänder, gök-smör, katt-klor). Ärterna af denna vext, så väl som alla öfriga af Lotus-slägtet, användas i det inre af Afrika till bröd, och äro der, jemte turkiskt hvete,invånarnes hufvudsakliga näringsämne. ngs-latur (gigals-ärter, viol, gubbtänder); Skogs-latur; Maj-gass, likasom frön af alla slags vick-ärter, kunna alla, med tillsats af mjöl, användas till bröd.

7 oktober 1867, sida 3

Thumbnail