Article Image
Mitt kaffehus är dagligen besökt af 7—900 personer om dagen, män hvilka hafva det styfvaste arbete och som måste se mycket på att få mat för godt pris. Jag tager i rummet åt gatan 7 öre, i rummet åt gården 11 öre och 1 trappa upp 21 öre för en kopp kaffe. Bröd dertill fås för bagarons pris, Det billigaste rummet är mest upptaget, och endast af styfva arbetare. Jag håller 9 dagliga tidningar. Karlarpe komma in kl. 4 på morgonen och taga sig en kopp kaffe samt en tunn skifva bröd med smör; det kostar 11 öre. Kl. 8 komma de igen och taga till frukost en kopp kaffe, ett 7öres bröd och för 7 öre smör. Kl. 1 på middagen komma de åter till mig i stället för att gå på krogen, och taga en kopp kaffe samt bröd; kött ha de då med sig sjelfva. Jag håller icke mat åt någon. — Priset på kaffe har nyligen stigit och i följd deraf kommer från och med denna dag priset på kaffe å alla ställen att höjas. Alla kaffehusidkare ha nyligen varit samlade på allmänt möte och öfverenskommit derom, emedan det icke fanns någon utväg, såvida vi icke samtlige skulle upphöra med vår rörelse. Stegringen i våra priser blir mycket kännbar för våra kunder, och om priset på kaffe, liksom på socker, ej blir lägre måste jag Juskränka mängden af läsning som jag håller åt dem Mig synes att man icke handlar rätt mot de arbetande klasserna (då man håller tullarne så höga). En karl kan nu på krogarne få en pint (7 jufmrur) porter för 11 öre, och det dricker han på stående fot. Hos oss får han sitt kaffe för samma pris, men då kan han sitta och läsa en mängd tidningar och böcker; och enligt min tanka har detta betydligt förbättrat hans förhållande inom samhället. Nedsättning af tullarne på kaffe och socker skulle vara en stor och vigtig fördel för de klasser som besöka våra ställen, så väl i moraliskt hänseende som i afseende på deras ekonomi. — Den stora tillökningen i kaffehusens antal har egt rum sedan den tiden då kaffetullen blef nedsatt. — Om vi nödgas, derföre att kaffe och socker är så dyrt, stänga våra ställen bli arbetarne drifna tillbaka till krogarne, som de öfvergifvit. — Jag tror att nykterhetsoch måttlighetssällskaperna hafva för sin framgång att tacka inrättandet af kaffehusen, ty för några år sedan var den arbetare som drack kaffe nästan ett föremål för åtlöje bland Bina kamrater, men nu framställas de, hvilka dricka kaffe, som mönster för de andra. Nykterhetssällskaper hålla alltid sina möten å kaffehus, yrkesföreningar göra detsamma ibland och välgörenhetssällskaper ofta, i stället för att de förr samlades å värdshus. : Hr Pampbhilon tillade att han trodde, det icke så mycket som en tredjedel af hans kunder någonsin besöka värdshus eller krogar. Hr Humphreys tillade att på sistone hade kaffehusvärdarne rentaf blifvit nödsakade att hålla lagadt kött åt sina kunder, ty de ville nödvändigt intaga sina mål på sådana ställen. — Hos Pampbhilon var det ofta hundra personer om dagen som åto middag af kallt kött, som de hade med sig, och kaffe. — Flere sade att hvad nu var uppgifvet gällde öfver hufvud om alla de 16—1700,kaffehusen i London. Hr Hare, som höll ett af de förnämsta kaffehus i London, sade: Banktjenstemän och dylika komma till mig och äta en kotlett eller en portion oxstek, alltid med kaffe till. De anse kaffe vederqvickande; de finna att de kunna förrätta sitt arbete mycket bättre efter det än efter maltdrycker. När jag Öppnade för 9 år sedan höll jag ingen lagad mat, men kunderna sade: vi vilja icke gå på något värdshus; vi skulle vara mycket tacksamma om ni ville laga till en kotlett åt oss. Så kom jag småningom in i det. Hr Homphroys: hos mig går det åt omkring 17 pund kallt kokt kött i veckan. Detkom sig så, att mina kunder gingo i charcuteribodar och köpte kött, och så kommo de till mig för att dricka kaffe och begärde då att få låna en tallrik att äta köttef på Detta besvär ledde mig på den tanken att jag så gerna kunde koka och sälja kött sjelf. En mängd herrar komma nu och taga sin frukoct hos mig: en portion kött för 28 öre, en kopp kaffe för 14 öre och ett bröd, så att för 49 öre få de en lika god frukost, som de få för halfannan gång så mycket på en stor restauration Ett vittne upplyste att kaffehus begynt mer och mer anläggas i provinsstäderna, med samma verkan som i London. Vi ha gjort ett vidlyftigt utdrag och gått långt i -meddelandet af detaljer. Men vi tro alt ingenting skulle kunnat i klarare dager framställa vigten af att hålla priset på kaffe och socker lägre men ieke högre än det är.

3 april 1867, sida 2

Thumbnail