Mitt kaffehus är dagligen besökt af 7—900 perso-
ner om dagen, män hvilka hafva det styfvaste ar-
bete och som måste se mycket på att få mat för
godt pris. Jag tager i rummet åt gatan 7 öre, i
rummet åt gården 11 öre och 1 trappa upp 21 öre
för en kopp kaffe. Bröd dertill fås för bagarons
pris, Det billigaste rummet är mest upptaget, och
endast af styfva arbetare. Jag håller 9 dagliga
tidningar. Karlarpe komma in kl. 4 på morgonen
och taga sig en kopp kaffe samt en tunn skifva
bröd med smör; det kostar 11 öre. Kl. 8 komma
de igen och taga till frukost en kopp kaffe, ett 7-
öres bröd och för 7 öre smör. Kl. 1 på middagen
komma de åter till mig i stället för att gå på kro-
gen, och taga en kopp kaffe samt bröd; kött ha de
då med sig sjelfva. Jag håller icke mat åt någon.
— Priset på kaffe har nyligen stigit och i följd
deraf kommer från och med denna dag priset på
kaffe å alla ställen att höjas. Alla kaffehusidkare
ha nyligen varit samlade på allmänt möte och
öfverenskommit derom, emedan det icke fanns nå-
gon utväg, såvida vi icke samtlige skulle upphöra
med vår rörelse. Stegringen i våra priser blir
mycket kännbar för våra kunder, och om priset
på kaffe, liksom på socker, ej blir lägre måste jag
Juskränka mängden af läsning som jag håller åt
dem Mig synes att man icke handlar rätt mot de
arbetande klasserna (då man håller tullarne så
höga). En karl kan nu på krogarne få en pint
(7 jufmrur) porter för 11 öre, och det dricker han
på stående fot. Hos oss får han sitt kaffe för sam-
ma pris, men då kan han sitta och läsa en mängd
tidningar och böcker; och enligt min tanka har
detta betydligt förbättrat hans förhållande inom
samhället. Nedsättning af tullarne på kaffe och
socker skulle vara en stor och vigtig fördel för de
klasser som besöka våra ställen, så väl i moraliskt
hänseende som i afseende på deras ekonomi. —
Den stora tillökningen i kaffehusens antal har egt
rum sedan den tiden då kaffetullen blef nedsatt. —
Om vi nödgas, derföre att kaffe och socker är så
dyrt, stänga våra ställen bli arbetarne drifna till-
baka till krogarne, som de öfvergifvit. — Jag tror
att nykterhets- och måttlighetssällskaperna hafva
för sin framgång att tacka inrättandet af kaffe-
husen, ty för några år sedan var den arbetare som
drack kaffe nästan ett föremål för åtlöje bland
Bina kamrater, men nu framställas de, hvilka dricka
kaffe, som mönster för de andra. Nykterhetssäll-
skaper hålla alltid sina möten å kaffehus, yrkes-
föreningar göra detsamma ibland och välgörenhets-
sällskaper ofta, i stället för att de förr samlades å
värdshus. :
Hr Pampbhilon tillade att han trodde, det icke
så mycket som en tredjedel af hans kunder någon-
sin besöka värdshus eller krogar. Hr Humphreys
tillade att på sistone hade kaffehusvärdarne rentaf
blifvit nödsakade att hålla lagadt kött åt sina kun-
der, ty de ville nödvändigt intaga sina mål på så-
dana ställen. — Hos Pampbhilon var det ofta hun-
dra personer om dagen som åto middag af kallt
kött, som de hade med sig, och kaffe. — Flere
sade att hvad nu var uppgifvet gällde öfver huf-
vud om alla de 16—1700,kaffehusen i London.
Hr Hare, som höll ett af de förnämsta kaffehus
i London, sade: Banktjenstemän och dylika komma
till mig och äta en kotlett eller en portion oxstek,
alltid med kaffe till. De anse kaffe vederqvic-
kande; de finna att de kunna förrätta sitt arbete
mycket bättre efter det än efter maltdrycker. När
jag Öppnade för 9 år sedan höll jag ingen lagad
mat, men kunderna sade: vi vilja icke gå på nå-
got värdshus; vi skulle vara mycket tacksamma
om ni ville laga till en kotlett åt oss. Så kom
jag småningom in i det.
Hr Homphroys: hos mig går det åt omkring
17 pund kallt kokt kött i veckan. Detkom sig så,
att mina kunder gingo i charcuteribodar och köpte
kött, och så kommo de till mig för att dricka kaffe
och begärde då att få låna en tallrik att äta köt-
tef på Detta besvär ledde mig på den tanken att
jag så gerna kunde koka och sälja kött sjelf. En
mängd herrar komma nu och taga sin frukoct hos
mig: en portion kött för 28 öre, en kopp kaffe för
14 öre och ett bröd, så att för 49 öre få de en
lika god frukost, som de få för halfannan gång så
mycket på en stor restauration
Ett vittne upplyste att kaffehus begynt mer och
mer anläggas i provinsstäderna, med samma ver-
kan som i London.
Vi ha gjort ett vidlyftigt utdrag och gått
långt i -meddelandet af detaljer. Men vi tro
alt ingenting skulle kunnat i klarare dager
framställa vigten af att hålla priset på kaffe
och socker lägre men ieke högre än det är.