pannan i ett kärl med varmt, nära kokhett vatten. — Vällingen bibehåller då hela den tid. hvarunder sötblifvantet skall försiggå, en derför tjeulig temperatur — Hvar och en, som känner till huru masking skall utföras, vet äfven at! temperaturen icke får öfverstiga 66 gr. Celsius. Det här föreskrifna tillagningssättet ar beräknad på, att den först kokade mjölkvällingen skal hinna så pass mycket afsvalua under den tid som åtgår för matmjölets uppvägning, bland ning med kali och vatten samt tillsattaude til: vällingen, att deuna efter maltillblanduingei får den passande temperaturen. ) Följande tillaguingssätt är måhända enklare och skall, efter hvad kokerskor påstå, vara bi q Äämare: ! Hveremjölet, maltmjölet och kalit blandaförst med hvarandra, derefter med vattnet oc! sist med mjolken; blandningen sättes öfver liv drig eld och områres Hiiot till dess den börj tjockna; aflyftvs då och omröres under 5 mivut ter; uppvarmes ånyo försigtigt och aflyltes ä: vid ivträdande förtjocknisg. — Då vid förnya uppvärmning vällingen icke längre tjockna: upphettas den till kokning och silas. Liebig offeuthggör många inrapporterade, nov grant beskrifua fall, der mödrarne uppfödt sin: barn med hans barnvälling. Hufvudionehålle af berättelserna är i korthet följande: Nyfödd barn kunna förtära högst en hall portion sopp: (d. v. s. af Y4 uns mjöl ete ) om dagen, hel något utspädd med vatten eller skummad mjölk eller båda delarne; snart kan mängden ökas, så att en del barn fördraga en hel portion vi 3 månaders ålder; vid 6 månader kunna d: förtära 2 till 3 hela portioner. De ofvannämnud, qvantiteterna bafva fördelats på från blow 2 3 3 till 8 matniugar om dagen. Till dryck hafv: barnen dessutom gemculhgen fatt litet socker vatten eller mjölk och vatten eller, som npattföda, mjölk, tillagad med endast malt. Alla be: römma vällingen som en god föda för frisk. barn och serskildt uppgifves den såsom välgö rande för ban, hvilka lida af diarrhe. Professor Ilecker, direktör vid barubördsan stalten i Miuchen, omförmäler i en vidlyfrir artikel ett fatl, der hans eget 8 måvaders gaml: barn tillfrisknade gevom bruk af baruvälli. gen efter att af dyspepsi och diarhe hafva blifvi till den grad försvagadt och atrophiskt, att föga eller ingen förhoppning längre fauns om des vederfående. Och en af Minchens utmärktaste läkare, d:r Walther, meddelar i samma tidskrif. ett fall der en af långvarig typhus ytterligt medtagen 13-årig flicka bragtes till fullkomlg reconvalescens genom bruk af barnvallivgen jemte något af Liebigs köuinfusion. Patieuttn kuude förut ej fördsaga några födoämnen; d: mest lättsmälta och milda, ja, t. o. m. blott vatten uppkraäktes straxt efter förtäraudet. Po apotheken i Mänchen fiunas färdiglagade pake ter med blauduviugen af hveteoch malumjöl med kolsyradt kali. (Farmaceutisk Tidskrift.) ) Har man en termometer att tilgå, så kar man så mycket säkrare bestämma den rätta värme graden. Mjölvällingen bör nemligen vara 80 ur varm när maltblandningen tillsättes; förutsatt att denna har den i boningsrum vanliga temperaturen. Hela blandningen får då 66 gr. värme.