Article Image
För kloka husmödrar.
Flera medel att hindra kötts förskämning
och förruttnelse hafva blifvit försökta, men det
har först nyligen lyckats en professor Hofmann
i Tyskland att finna ett sätt, nog enkelt och bil-
ligt, för att kunna få någon större användning.
Det består uti köttets neddoppning uti smält
parafin. Parafin är i rent tillstånd ett vackert
hvitt, smak- och luktlöst ämne, som hufvudsak-
ligen beredes af torf. Det användes för när-
varande nästan endast till ljus. Det smälter
vid något öfver 50 gr. C., så att om ett stycke
parafin lägges i varmt vatten,, smälter det redan
långt innan vattnet börjar koka.
Det kött, som skall konserveras, nedlägges
uti smält, väl varm parafin (vid omkring 120
å 150 gr.), efter ungefär 10 minuter upptages
det och är sedan det kallnat färdigberedt, så-
vida man icke vill neddoppa det en andra gång,
men i så fall endast en half minut.
Det sätt, hvarpå parafinen verkar, består der-
uti att all börjad förruttnelse afbrytes till följd
af den starka upphettningen, samt ati köttet
omgifves med ett tunnt lager parafin, hvilket
hindrar luftens vidare inverkan.
När köttet skall användas, lägges det i ko-
kande vatten, då parafinen smälter och flyter
samt kan afskummas för att åter användas.
Det åtgår högst obetydligt med parafin, så
att kostnaderna för konservering blifva helt obe-
tydliga; oaktadt priset på parafin för närvaran-
de är ganska högt
Vid ett mindre försök, anstäldt i Stockholm,
befanns köttet efter 3 månaders förvaring full-
komligt friskt och utan någon bismak.
Parafineradt kött torde komma att få en stor
användning till sjös, vid armter och på aflägs-
na landsorter, der för närvarande färskt kött är
en sällsynt läckerhet. Afven i hushållen skulle
det isynnerhet under den varma årstiden med
fördel låta använda sig.
Thumbnail