framdrages ofta som bevis på att det också
måste vara en njutning, och då det ofta af lä-
kare föreskrifves såsom ett medel att under-
stödja matsmältningen i tärande (tuberkulösa)
affektioner, så är det ganska förklarligt att
folket allt för mycket utsträcker bruket deraf
och låter äfven barn få sin andel af dess för-
menta gagueliga inflytande på organismen. Det
har gått med bäjerska ölet ungefär på samma
sätt som i en nu förfluten period med brän-
vinet; det anses helsosamt och nyttigt för en
och hvar, och derför kan man för tidigt börja
begagna det. Om man emellertid närmare ana-
lyserar äfven denna dryck, finner man att det
i förhållande till sitt pris innehåller närande
beståndsdelar endast i ringa mängd och således
icke heller kan direkt gifva någon betydlig
qvantitet föda, ja att näringsämnet i jemförelse
med den säds beståndsdelar, hvaraf det är
bryggdt, blir af en försvinnande ringhet. Der-
emot måste det anses bevisadt att ölet genom
sin alkohalt verkar hämmande på den organi-
ska matsmiältningsprocessen, och således i verk-
ligheten vid ständigt begagnande liksom kaffet,
gör en mindre qyvantitet verklig föda nödvän-
dig än händelsen skulle vara vid begagnande
af vatten i förening med goda och mnirande
födoämnen. På samma sätt visade sig vara
fallet med bränvinet på den tiden då man bru-
kade gifva barneu sådant, och det kan ej ne-
kas aw en viss för ögat behaglig fetma var
följden deraf. Visserligen måste medgifvas att
ölet verkar mindre skadligt derigenom att det
är en mycket utspädd alkoholdryck och der-
jemte genom sin bittra egenskap i förening
med maltextraktet, salterna m. m. gör alkoho-
len mera njutbar, ja till och med såsom medi-
kament i vissa fall nyttigt; men då man erin-
rar sig, att detta öl dessutom genom den be-
döfvande egenskap, vissa humlans beståndsde-
lar meddela det, inverkar på nervsystemet på
ett egendomligt sätt, synes sannolikt att det
såsom daglig dryck icke är passande för bar-
naåldern, och att folket såväl i hygieniskt som
ekonomiskt afseende skulle göra väl i att af-
hålla sina barn från smaken på och vanan vid
njutningen deraf.
Spirituosa och tobak kunna svårligen någon-
sin upptagas för sent bland de dagliga behof-
ven, och hvad särskildt angår den sednare, må
man icke glömma att dess verkningar äro be-
stämdt skadliga, man kan till och med utan
öfverdrift säga giftiga för organismen, hvars
sunda utveckling deraf endast kan hindras, men
aldrig befordras.
Om bruket af vin behöfva vi icke särskildt
tala, em2dan detta mera tillhör öfverflödsartik-
larne och det med någon sanning kan påstås
att de svagare vinerna i förening med annan
god föda tillföra organismen flera nyttiga be-
ståndsdelar jemte en ringa qvantitet alkohol.
Men för min del delar jag likväl deras mening
som vilja aflägsna äfven bruket af vin så myc-
ket som möjligt från barnaåldern. Det var en
regel i åtskilliga af de vinrika grekiska stater-
na att icke gifva barnen vin om man ville haf-
va en stark afomma. Att vin kan med fördel
användas såsom medicin är en sak för sig; till
och med de starka vinerna, t. ex. portvin, visa
en gynnsam verkan vid åtskilliga tillfällen, så-
som i kroniska diarrheer; men när bruket der-
af utsträckes till ett beständigt och dagligt be-
gagnande, anser jag det öfverflödigt och er-
sättligt genom andra mera oskyldiga medel.
Det bör ej heller glömmas att barn af föril-
drar, som äro begifna på dryckenskap, enligt
många lärda mäns iakttagelser skola företrä-
desvis vara disponerade för vissa sjukdomsformer.
Det bör icke anses öfverflödigt eller ur vä-
gen att jag något vidiyftigt behandlatfrågan
om bästa sättet att uppföda barn, helst under
de första åren, ty då till och med praktiska
läkare hysa så olika åsigter derom, måste det
vara i sin ordning att diskutera ämnet såvidt
möjligt är ur fysiologisk synpunkt, emedan vi,
utan att förvärfva oss sjelfve en fastare grund-
val för våra meningar och råd, aldrig kunna
vänta att öfvertyga den mindre sakkunniga be-
folkningen, af hvilka en icke ringa del tror sig
vara kloeare i deuna punkt än läkaren, ja än
vår Herre sjelf, som anvisat oss mjölken såsom
den naturliga födan. Tanken på nyttan af att
tidigt vänja barn vid all slags föda, är mycket
allmän och så inrotad att blott en påtagligen
naturenlig lära kan segra öfver fördomen och
sjelfklokheten. Det måste derför vara en lycka
för landets befolkning att den lär sig förstå
vigten af mjölkmat och att man lär sig begag-
na den på ändamålsenligt sätt. En mängd af
de sjukdomar, som först visa sig under de sed-
nare åren af barndomen och med ett gemen-
samt namn blifvit kallade skroflers, skulle und-
vikas genom en sund och för barnorganismen
passande diet, till gagn för familjen och kom-
munen, hvars medel till betydlig del åtgå till
sjukhjelp.
I det för vårt barnhospital uppgjorda spis-
ningsreglemente ha vi också sökt efter bästa
förmåga uppfylla skäliga anspråk på en pas-