avta sattet att koka kaffe,
Den utmärkte kemisten professor Liebig skrifver
härom:
Såsom bästa metod har jag antagit följande,
hvilken är en förening af både urlakning och kok-
ning.
De vanliga qvantiteterna både af kaffe och vat-
ten tagas. Ett skålpund räcker till 48 vanliga kop-
par. Kaffet males strax före begagnandet.
Med trefjerdedelar af den qvantitet man vill an-
vända kokas vattnet tio eller femton minuter. Den
återstående fjerdedelen ilägges då och kärlet tages
af elden, öfvertäckes samt får stå i fem eller sex
minuter. Då kaffe-pulvret vill sjunka till botten,
omröres det. Grumset afsätter sig vid botten och
det afhällda kaffet är färdigt att drickas. Vill man
hafva grumlet ännu bättre afskildt, kan katfet häl-
las genom en linnelapp; men i allmänhet är detta
ej nödvändigt och till och med skadligt för dryc-
kens arom.
Den första kokningen gifver styrka, den andra
arom åt kaffet. Vattnet kan icke upptaga mer än
fjerdedelen af kaffets aromatiska beståndsdelar.
Då drycken sålunda blifvit färdig. har den en
brunsvart färg, är ogenomskinlig, nästan lik cho-
kolad, utspädd med vatten, och denna kaffets bri-
stande klarhet kommer ej af något grummel, utan
af ett särskildt fett. snarlikt smör, af hvilket bö-
norna innehålla omkring 12 procent och hvilket
till en del förstöres, om bönorna brännas för hårdt.
Vid de andra kaffekokningsmetoderna qvarstan-
nar mer än hälften af bönornas värderika delar i
sumpen och går förlorad.
Att döma opartiskt om mitt kaffe, så kan dess
smak icke jemföras med vanligt, men riktigare
sagdt måste dess goda verkan på hela organismen
tagas i betraktande. Rätt många, som ansågo ett
starkt kaffe böra hafva en mörk eller svart färg,
trodde mitt vara tunnt och svagt; men de blefvo
genast mer gynnsamt stämda för detsamma, då jag
gaf det en mörkare färg medelst brändt socker
eller något annat färgämne.
Den verkliga kaffesmaken är så föga känd af de
flesta personer, att mången, som dricker mitt kaffe
för första gången, tviflar på dess godhet, emedan
det smakar af bönorna. Kaffe, som icke har bö-
nans arom, är ej kaffe utan en konstgjord dryck,
hvilken kan ersättas med en mängd surrogater efter
behag. . Deraf kommer det, att om dekokt på bränd
cichoria, råg m. m. blandas med ganska litet kaffe,
få personer finna någon skillnad mellan denna
Iryck och verkligt kaffe. Detta är väl hufvudor-
saken till sådana surrogaters vidsträckta utbre-
lande. En svart mixtur, luktande och smakande
wf någon eterisk olja, anse folk i allmänhet vara
kaffe. För the finnes ej något surrogat, emedan
var och en känner dess verkliga lukt och smak.