Äggkokare. (Ur Landtbruksakademiens Tidskrift, n:o 3 för i år.) De enklaste arbeten äro ej alltid de lättaste, så ock i kokkonsten! Att koka ägz kan hvem som helst, men att afbryta denna kokning just i det ögoublick, då äggets inre antagit önskvärd konsistens, misslyckas måhända oftare än det lyckas. — ett förhållande ofta framkallande moln på våra husmödrars panna. En professor, M. Malapert, tillhörande den nation Bom företrädesvis benämnes den ariigaste, har genom en liten apparat på ett enkelt sätt afhjelpt nämnde svårighet samt möjliggjort för den i kokkonsten äfven mest oinvigde att med full säkerhet gifva löskokta ägg en efter hvars och ens smak lämpad grad at kokning. Vil kännande att undanrödjandet af de små stötestenarne i främsta rummet bidrager till det husliga lifvets trefnad, skynda vi att bringa ifrågavarande uppfioning till våra läsares kännedom, äfvensom vi anmodat den utmärkt ekicklige bleckslugiren hr Gundberg, Drottninggatan n:o 60, att förlärdiga och tillhandahålla dylika apparater. Vid aess begaguznde läggas äggen på den med 3:ne för vattoets hastiga afrinnanae tillräckligt rymliga hål försedda bottnen, hvilken derefter nedsänkes i en med kallt vatten fylld kastrull. Uti skaftet är en 100-zsradig med röd alkohol fylld termometer anbragt, å hvars visartafla 3:ne med 1, 2 och 3 särskildt betecknade gröfre streck utmärka de olika grader af hårdhet, som äggen genom kokningen erhålla, sålunda att då kokningen afbrytes så snart den röda vätskan stgit till 1, äggets hvita ännu större delen är i flytande tillständ, vid 2 deremot har större delen af densamma antagit den mjölkhvita färg, som utmärker första stadiet af koagulering och vid 3 har hela hvitan erhållit nämnde grad af koagulering, så att så väl hvita som gula ega en konsistens lik snö, den beskaffenhet, säger mr Malapert, som gurmanderna anse vara höjden af fullkomlighet hos ett kokt ägg. Sedan apparaten begagnats, anbringas en hylsu öfver skaftet, til skydd för den i densamma anbringade termometern. — Priset i Paris för denna lilla apparat, afsedd för kokning af 6 ägg, är 1 rdr 75 öre, och mr Barral, ur hvars tidskrift vi hemtat beskrifningen derom, siger sig sjuf hafva försökt densamma samt dervid för första gången i sitt lif erhållit jemnt lagom kokta ägg at en utsökt smak.