Article Image
Äggkokare.
(Ur Landtbruksakademiens Tidskrift, n:o 3 för i år.)
De enklaste arbeten äro ej alltid de lät-
taste, så ock i kokkonsten! Att koka ägz kan
hvem som helst, men att afbryta denna kok-
ning just i det ögoublick, då äggets inre an-
tagit önskvärd konsistens, misslyckas måhända
oftare än det lyckas. — ett förhållande ofta
framkallande moln på våra husmödrars panna.
En professor, M. Malapert, tillhörande den na-
tion Bom företrädesvis benämnes den ariigaste,
har genom en liten apparat på ett enkelt sätt
afhjelpt nämnde svårighet samt möjliggjort för
den i kokkonsten äfven mest oinvigde att med
full säkerhet gifva löskokta ägg en efter hvars
och ens smak lämpad grad at kokning. Vil
kännande att undanrödjandet af de små stöte-
stenarne i främsta rummet bidrager till det
husliga lifvets trefnad, skynda vi att bringa
ifrågavarande uppfioning till våra läsares kän-
nedom, äfvensom vi anmodat den utmärkt
ekicklige bleckslugiren hr Gundberg, Drott-
ninggatan n:o 60, att förlärdiga och tillhanda-
hålla dylika apparater.
Vid aess begaguznde läggas äggen på den
med 3:ne för vattoets hastiga afrinnanae till-
räckligt rymliga hål försedda bottnen, hvilken
derefter nedsänkes i en med kallt vatten fylld
kastrull. Uti skaftet är en 100-zsradig med
röd alkohol fylld termometer anbragt, å hvars
visartafla 3:ne med 1, 2 och 3 särskildt be-
tecknade gröfre streck utmärka de olika gra-
der af hårdhet, som äggen genom kokningen
erhålla, sålunda att då kokningen afbrytes så
snart den röda vätskan stgit till 1, äggets
hvita ännu större delen är i flytande tillständ,
vid 2 deremot har större delen af densamma
antagit den mjölkhvita färg, som utmärker
första stadiet af koagulering och vid 3 har
hela hvitan erhållit nämnde grad af koagule-
ring, så att så väl hvita som gula ega en kon-
sistens lik snö, den beskaffenhet, säger mr
Malapert, som gurmanderna anse vara höjden
af fullkomlighet hos ett kokt ägg. Sedan ap-
paraten begagnats, anbringas en hylsu öfver
skaftet, til skydd för den i densamma an-
bringade termometern.
— Priset i Paris för denna lilla apparat, af-
sedd för kokning af 6 ägg, är 1 rdr 75 öre,
och mr Barral, ur hvars tidskrift vi hemtat
beskrifningen derom, siger sig sjuf hafva för-
sökt densamma samt dervid för första gången
i sitt lif erhållit jemnt lagom kokta ägg at en
utsökt smak.
Thumbnail