Article Image
På SIGFRID FLODINS förlag i alla boklådor å 1 rdr 50 öre: Handbok för beredning af Bäroch Fruktviner, af Doktor N. Graeger. Bearb. af J. D. Leufvenmark. En handbok för beredning af inhemska fruktviner har länge varit af behofvet på kallad, och Get är derföre med verkligtnöje vi helsa välkommet ifrågavarande arbete hvilket vi hoppas i sin mån skall bidraga till ett allmännare begagnande af inhemska goda viner. Visserligen har man hos oss temligen. länge. tillverkat fabrikater under namn af fruktviner, men de ha icke sällan haft så stor slägtskap med den allmänna svenska nektarn, att man rättare kunnat kalla dem fruktlikörer eller ändå rättare fruktbränviner. Att fruktviner kunna er sätta drufviner, bevisas bäst af den omständigheten, att till och med i de länder, der vindrufvan trifves och der verkliga oförfal skade viner således allmänt drickas, konsu: meras äfven rätt betydligt med fruktviner. hvilka icke sällan föredragas framför de mindre utmärkta, billigare drufvinerna, Men på det att fruktviner hos oss skola vinna allmän användning, blir det nödvändigt att bereda dem enligt samma grunder, hvarefter drufvinerna behandlas, hvarförntan de icke, som vid betraktade, kunna vinna något förtroende, och i detta afseende lemmnar ifråj varande arbete tillförlitliga uppgifter. ArTbetet är ganska fullständigt och utgör, som titelbladet utvisar, icke en blott öfversättutan en på fullkomlig sakkännedom stödd bearbetning. Derjemte har bearbetaren efter åtskilliga andra författare tillagt ett bihang, invehållande värdefulla upplysningar för hvar och en, hvilken så väl ismåttsom stort tillverkar fruktvin (6177) (Tidn. 1; Trädgårdsodk)

29 augusti 1873, sida 4

Thumbnail