net, och förser arbetarne med deras behof, uta afven fyller vattenhoarne istallen. Vattnet. : Urugnay är mycket rent och mjukt, hvarför det är SKörträffligt att deri urkoka köttet. Begifva vi oss nu till slagthuset så finna vi dei gunma inrättningar. som i alla härvarands Salade ros. Oxame indrifvas först i ett trångt stall, vid hvars ena ända är anbringad ett slags liten jern väg för bortförande efter hand af de dödade dju ren. Sedan en lasso kastats kring hornen på ett djur fastgöres lassons ändar vid remtygen på två hästar, som gå på hvardera sidan om det smalsg stallet, och så drages djuret fram till ett slags latform, der slagtaren är tillreds och med sin orta knif i två stick mellan halskotorna dödar djuret. Plattormen öppnar sig till bortförande af det döda djuret under det ett nytt kommer gå ende till slagtbänken. Allt går till med ordning, liksom pendeln i ett urverk. Med hudarnes aftagande äro 150 arbetare sysselsatta, hvilka också sönderstycka hvarje djur i sex delar. Hudarne förvaras derefter under 24 timmar i stora cisterner, insaltas derpå och läggas i ofantliga staplar, på det de genom sin egen tyngd må bliutpressade och på det viset torka, t hvarje hud innehåller 15—20 skålpund vatten, hvilket genom pressningen efter insaltandet aflägsnas. Från hudupplaget gå iernvägsspår ned till floden för att underlätta inlastningarne. Ben, hufvuden och inelfvor kastas likaledes i cisterner, men packas derefter i kar och utskeppas, sedan dock derförinnan de största benen urtagits och användts under ångmaskinen. Benaska Blir sedan likaledes exporterad och betalas i England med 5 pr ton. Det ej till extrakt afsedda köttet skäres itunna strimlor, saltas och utsättes till torkning och kommer derefter i handeln som Chartre, hvilken produkt finner betydlig afsättning i Havana och brasilianska slafstaterna, der det tjenar slafvarne till öda. Det till extrakt bestämda köttet, naturligtvis det bästa, föres till en ytterst renlig, sval oc luftig okal och införes genom anbragta öppningar, bakom hvilka fyra hackningsmaskiner äro 1 oafbruten rörelse. Hvar och en af dessa fyra maskiner kan på en timme sönderskära köttet efter 200 oxar och le skötas af tio arbetare. Det sönderskurna kötet kastas derpå i stora kittlar, i hvilka det genom det ofantligt starka ångtrycket fullständigt ipplöses. I den på detta viset erhållna massan nnehålles nu extraktet, dock äfven fettet, hvilket flägsnas med maskiner af säreget slag, konstrusrade af professor Pettenkofer i Minchen enkom ör hr Gicbert. Fettet måste genast i varmt tillstånd aflägsnas ir massan. Härpå följer klarningsprosessen, som ikaledes sker medelst ångtryck i 5 jernbehållare, vardera rymmande 1000 gallons. Ur dessa brinsas extraktet medelst pumpverk i kylrummet, der let har att genomgå flera filtreringar innan det år afdunsta och hopkokas till en tjock massa. Men ännu hafva vi ett intressant rum att gewomvandra, nemligen det stora afkylningsrummet. Detta är genom den tätaste ståltrådsduk helt och ållet skyddadt mot allt tillträde af flugor, inseker och damm. Ventilationen åstadkommes fejan tora fläktar af stålplåtar och stålskifvor, hvilka stomordentligt befordra afkylningen, i det de fem läktarne på en minut åstadkomma kall luft i ofantig qvantitet. Efter denna process är extraktet ärdigt och det förvaras tills vidare i stora behålare. En våning högre upp ligger det rum der lutligen ur extraktet aflägsnas de små korn och ristaller, som bildats efter det senaste förfaranet och der det inlägges i kärl. Det förstnämnda ker I två stora jernbehållare under hvilkas boten kokhett vatten rinner. I dessa behållare läg: es fabrikatet i qvantiteter om 10,000 skålpund, efrias från kristallerna och förarbetas till en likrtad massa. Först sedan fabrikens kemiker, hr eekamp, efter åtskilliga prof afgifvit sitt utlåtande, år inpackningen börja, hvilket sker i kanistrari at örtennt bleck. Till slut kunna vi ej underlåta att i vår tyvärr i korta skizz påpeka den så noga handhafda rengheten i hela etablissementet, ett hufvudvilkor ör erhållande af ett fullgodt fabrikat. Hvarannan ag blir hela etablissementet rengjordt i minsta inkel och vrå med strömmar af vatten, och kokett vatten sprutas för att spola bort fett, blod o. NV. För närvarande är härvarande aktade bankirus Benites y Hijo sysselsatt med inrättandet af it dylikt etablissement i kolossal skala. Det komer att drifvas i Gualeguaychu (Entre Rios) och e redan anlända maskinerna representera ett värde omkring en half million thaler.