— En upptäckt, hvilken, om den hållc allt hvad den nu synes lofva, är af störst betydenhet, såsom kommande att på det eko nomiska området utöfva en välgörande infly telse af den mest storartade beskaffenhet, ha denna sommar gjorts af Upsala tekniska fa briks aniläggare, hr Henrik Gahn. Såsor bekant är, skrifver Upsala-Posten, hafva un der det senaste halfva århundradet veten skapsmän i alla länder varit lifligt intresse rade af och sysselsatta med uppgiften at finna ett ämne, hvarigenom födoämnen isyn nerhet och organiska ämnen i allmänhet kund bevaras från förskämning. Mångfaldiga är de undersökningar som härför blifvit gjord: och de afhandlingar som härom blifvit skrifna Frågan gäller att finna ett ämne, som, på samma gång det hindrar förskämning, hvarken gifver det konserverade någon bismat eller innehåller något det ringaste element som kän göra det med ämnet konserverad födomedlets förtärande menligt för hbelsan Ett dylikt ämne, med hvars upptäckande snillet, vetenskapen och fliten i decennier förgäfves sysselsatt sig, synes nu hr Gahn verkligen hafva funnit. Vi säga synes, emedan upptäckten är så ny, blott 2 månader gammal, att man ännu, i förbällande till dess förmodade mångfaldiga och vidsträckta . vändning, blott högst obetydligt hunnit prötva densamma. Så långt man dock hittills hunnit anställa prof, har man erhållit de mest tillfredsställande resultater och lofvande utsigter för medlets användning i stor omfattning. Då hr Gahn, som under en lång följd af år sysselsatt med studier och undersökningar, om icke direkt med afseende på förevarande fråga, så dock med henne stående i nära beröring, för ett par månader sedan gjorde ifrågavarande upptäckt och genom åtskilliga mindre prof blet öfvertygad om, att här något nytt och ovanligt af den mest öfverraskande effekt vore för handen, lät han först hos en källarmästare samt en slagtare härstädes pröfva det uppfunna medlet. Med tillbjelp af de:samma kunde slagtaren hålla sina större och källar aren sina mindre köttpartier friska och färska, så länge det för dem behöfdes, äfven som den senare dermed konserverade mjölk, grädde, rädisor, och allt detta under rötmånadens tropiska hetta detta år. Icke minst som ctt troileri föreföll medlets förmåga att hämma börjad förruttnelse hos köttstycken och efter några timmar aflägsna all förskämd lukt från redan stinkande kött. Hr Gahn meddelade sig derpå med åtskilliga vetertskapsmän vid akademien, hvilka visade ett lifligt deltagande hans upptäckt och nu äro honom behjeiplige med anställandet af prof i flera riktningar. Förliden lördag voro vi jemte åtskilliga andra, bland hvilka professorn i medicinsk kemi doktor Almen. inbjudna på en anrättning af kött, som hr Gahn sedan den 3 September eller jemnt en månad konserverat på det af honom upptäckta sättet. Det smakade enligt allas, äfven fruntimmers, öfverensstämmande tycke färskt och mustigt, som skulle köttet för tillfället varit hemtadt från slagtarboden. Och dock hade detta kött i 30 dagar förvarats i ett rum, der värmen jemnt hållits uppe vid 24 grader. Fö en fortsättas, och skola nu sådahdal med kött i större partier göras.