Kapten DBahlers kokapparat. På nyttan och ändamälsenligheten af denna bränslebesparande apparat, hvaraf, såsom bekant är, exemplar funnos på verldsutställningen i Paris, fäster den engelska tidskriften Medical Times and Gazette sina läsares uppmärksamhet i en artikel, som vi här meddela: Salig herr Soyer, som obestridligen var ett genie i sin väg, ansåg ett folks sedlighet till en stor delbero på dess föda, och då forntidens män betraktade sina cuisiniers såsom utmärkta medlemmar i samhället, tillerkände han helt naturligt dem segerpalmen för högre visdom i jemförelse med en vanslägtad race, som belönar sina kockar med några få lumpna pund sterling om året och bostad i köket. Men saken kan äfven ses från cen annan sida; ty på samma gång det är föga tvifvelaktigt, att om ett någorlunda försvarligt antal af vår tids kockar egde den kunskap och skicklighet, som utmärkte hr Soyer, skulle de för länge sedan liksom han ha intagit sin plats bland samhällets savants, står det faktum fast, att majoriteten af den klass af hvilken vi bero i afseende på beredningen af den mat, hvars betydelse för vär moraliska karakter vi icke vilja sätta i fråga, äro tterst och orimligt odugliga fuskare, som helt och hållet sakna den mest elementära kunskap i kökskemien. Det ligger icke så liten skarpsinnig verldslig visdom i ordspraket, att himmelen gifver oss god mat, men djefvulen skickar på 0ss kockar, huru mycket denna sats än må sära vär känsla af moralisk anständighet. Dysepsi alstrar kanske det minst englahka ynne, hvari någon kan försättas af någon bland de tusentals krämpor, som plåga menskligheten; och huru ofta detta lidande förorsakas af illa kokad föda, kan man få en temligen god föreställning om. Den absoluta förlust i matens närande kraft och penningvärde, som är att tillskrifva de dumma och orimliga fördomar och vanor, hvilka alltför ofta följas vid dess tillredning, måste vara ofantlig. Man skulle förskräckas, om man äfventyrade en gissning om den qvantitet näringsämne, som årligen bortslösas genom dålig kokning; men så framt icke värt lifsmedelsförråd kan förökas i samma mån som antalet af hungriga munnar, skall denna slöserifraga snart framställa sig i en ganska allvarsam dager. Times korrespondent i Paris har nyligen istat uppmärksamheten på en kokapparat, som han sett i verksamhet på expositionen och som verkligen tyckes icke blott kunna bibehålla matens värdefullaste egenskaper, utan äfven åstadkomma en besparing i bränsle, vatten, tid och penningar. Uppfinningen är högst enkel, och som vi Dersonligen ha undersökt och proberat dess egenskaper, äro vi i stånd att göra en beskrifning på dess modus operandi. Vi ha alltså först en trälåda omkring 18 tum i fyrkant, och om man lyfter upp locket, finner man den rundtomkring vara bekiädd med svart filt (som innesluter en tjock stoppning), lemnande ett Öppet rum i midten, hvilket innehåller en rund bleckdosa. Man bad oss artigt att uppgifva något fötto