BLANDADE ÄMNEN. Äggkokare. — (Ur Landtbruksakademiens Tidskrift, n:r 3 för i år.) De enklaste arbeten äro ej alltid de lättaste, så ock i kokkonsten! Att koka ägg kan hvem som helst, men att afbryta denna kokning just i det ögonblick, då tggets inre antagit önskvärd konsistens, misslyekas måhända oftare än det lyckas — ett förhållande, ofta framkallande moln på våra hus: mödrars panna. En professor M. Malapert, tillhörande den nation som företrädesvis bemämnes den artigaste, har genom en liten apparat på ett enkelt sätt afhjelpt nämnda svårighet samt möjliggjort för den i kokkonsten mest oinvigde att med full säkerhet gifva löskokta ägg en efter hvars och ens egen smak lämpad grad af kokning. Väl kännande att undanrödjandet af de små stötestenarne i främsta rummet bidrager till det husliga lifvets trefnad, skynda vi att bringa ifrågavarande uppfinning till våra läsares kännedom, äfvensom vi anmodat den utmärkt skicklige bleckslagaren hr Grundberg, Drottninggatan n:r 60, att förfärdiga och tillhandahålla dylika app ee id dess begagnande läggas äggen på den med 3:ne för vattnets hastiga afrinnande tillräckligt rymliga häl försedda bottnen, hvilken derefter nedsänkes i en med kallt vatten fylld kastrull. Uti skaftet är en 100-gradig med röd alkohol fylld termometer anbragt, å hvars visartafla 3:ne med 1, 2 och 3 särskildt betecknade gröfre streck utmärka de olika grader af hårdhet, som äggen genom kokningen erhålla, sålunda att då ök ningen afbrytes så snart den röda vätskan stigit till 1, äggets hvita ännu tillstörre delen är i flytande tillstånd, vid 2 deremot har större delen af densamma antagit den mjölkhvita färg, som utmärker första stadiet af koagulering och vid 3 har hela hvitan erhållit nämnda grad af koaulering, så att såvål hvita som gula ega en onsistens lik snö, den beskaffenhet, säger mr Malapert, som gurmanderna anse vara höjden af fullkomlighet hos ett kokt ägg. Sedan apparaten begagnats, anbringas en hylsa öfver skaftet, till skydd för den i densamma anbringade termometern. Priset i Paris för denna lilla apparat, afsedd för kokning af 6 ägg, är 1 rdr 75 öre, och mr Barral, ur hvars tidskrift vi hemtat; beskrifningen derom, säger sig sjelf hafva försökt densamma samt dervid för första gången i sitt lif erhållit jemnt lagom kokta ägg af en utsökt smak.