Tysklands hvittetskaliur och sockertillverknirg. Apotekaren Mearograf i Berlin var den förste som (1747) uppmanade jordbrukare att äl hvitbetan till töljd af dess stora sockerhalt. Sedan upptäckten under 50 åra tid varit lemnad utan uppmärksamhet, väckte Achard frågan åter till lif, och af honom blef. med understöd af konungen i Preussen, den första hvitbetsockerfabrik anlagd på godset Cunern i Schlesien; men den divsronde bristen på tjenliga apparater för pressning och saftens rening från främmande ämnen, samt på skickliga mästare, vållade att man då endast erhöll 2 å 3 procent krystalliserbart socker af betorne, Denna ringa afkastning var otillräcklig för betäckonde af kostnaderne, och det tycktes som Merggrafs uppfinning icke skulle ega något värde, då tabrikerna vid Cunern; Ikusom andra af kör nungen omhu!dade sockerfabriker v:åste upphöra. Så utkom. den 21 Nov. 1806 det af Napoleon I utiärdade dekret, som är ollmänt känd, under namn al! kontinentalsysteivet, bvarigenom ulla kolonialsaror utestängdes från Europas kontinent, och derigenom väcktes den fosterländska sockerfabrikationen åter till lif, då priset på socker stigit öfver 1 Preussisk Theler pr . Sockerfabrikationen blef derigenom oaktadt den obetydliga sockervinningen ganska iönande. Jöfter Napo icon: fall uppbörde småningom de tyska sockerfabrikerna, hvilka ej infört betydliga förbällringar, medan somiiga likväl uppehöilo ännu någon id ett svagt lif genom sirapstillverkning af hvitbeter. 1 Frankrike deremot fortsattes att arbeta vid flera hvitbetsockerfabriker, emedan man der villegnat sig nyare uppfinningar i såväl meskinerier, sem 1 korsten att utur hvitbetags seft vinna en större qvantitet socker at bätre qvalilet än det tyska, Då emot slutet af 1520-talet de låga spanmålspriseraa tvungo jerdegarne alt se sig om efter andra medel att vinna afkastaing af deras egendomar, blef hvitbetsockerfabri kationen åter införd uti dess egeniliga få i Tyskland. Tekniker sändes till Frenkrike för att der studera det bättre forferingssätiet och dervarande fabrikers jnrättnng. Tyvärr ville man likväl ännu i Tysklepd varna klokare än i Frankrike, eller man fruktade för att uti denna ny upprommande indöstri använda sippra kopitaler. Hela sträfvandet gick Gerpå ut, at inrätla fabrikerna med. den möjligen minsta kostnad. Ban undvek således aft använda ånga till saftens kokning och afdunsining, emedan den forärade kostsamma änlöggningar, och man nöjde sig med den öppna eldstaden. Följ den blef att man erhöll mindre al krystalnserbart socker, hvars bildnivg just är bercende hufvadsskligen af ångans användande. 1536 utbrecdes hvitbetsockerf: br kctioner