Article Image
Medel att förbättra smaken på kött hos slagtkreatur: (Dinglers Journal. 1862. Oktober.) J. C. Leuchs i Nurnberg erinrar om kinesernas sätt att förbättra smaken hos hönskött derigenom att hönsen få kryddvin en stund före slagten och Jögtas omkring för att fördela vinet i köttet; och han föreslår samma förfarande med andra slagtkreatur. Vi kunna tillägga att man sedan lång tid tillbaka har flerestädes i Småland begagnat ett liknande medel till förbättring af köttet vid getslagt. Köttet af en bock, isynnerhet en gammal, har en så frän både smak och lukt, att det knappast kan förtäras, om ej såsom rökt; men om bocken får en åttondedels kanna kryddadt bränvin, omkring en fjerdedels timma innan han slagtas, försvinner denna fränhet alldeles, och köttet blir ganska godt. Model emot pannsten i ångpannor. (Neues Jahrbuch der Pharmacie. 1862, September.) Hos hr Wollweber ha vi sett stycken af messingsväf användas härtill. De inläggas i ångpannan, och uttagas tid efter annan, för att genom klappning rensas från pannstenen, hvilken afsätter sig i deras maskor. Nya användningssätt af glyoorin. (Dinglers Journal. 1862, November.) Denna biprodukt i tvåloch stearinfabrikerna har befunnits hålla läder mjukt och hindra det från att spricka; den har samma verkan på varpen eller ränningen till fina väfnader, t. ex musslin, när den blandas till väfklistret; den tjenar i stället för alkohol till lösning af vissa annars blott i det sednare ämnet lösliga färger, t. ex. anilin, i tygtryckerierna; och om några droppar glycerin slås ofvanpå qvicksilfret i manometrar, så hindras qvicksilfret ifrån att, såsom stundom annars, hänga sig fast i glasröret och nm ofullkomligt och opålitligt angifva ångtrycket.

19 december 1862, sida 7

Thumbnail