Article Image
För det första får jag upplysa hans fina nåd, at maten på ångköket ingalunda är. någon fattigsoppa Man betalar der sina tio:skillingar pr portion och bespisas icke af barmhertighet. För det andra vill jag anihärka, att den föda, man der erhåller, är -) fullt lika snygg som maten på de finaste restaura-I tioner och kanske mycket renligare än hvad man : får hålla till godo med på många af de matställen, ; i der man betalar tiodubbelt. Du skall ej heller tro, jatt man på ångköket sitter i köket, såsom det kanske låter, eller att man får trashankar till sällskap. Låtom oss försöka en gång, så får du nog en bättre tanke om anstalten. I Får gå för en gång! Men så länge jag har nåI gra daler i fickan, går jag väl hellre på en annan restauration, den må nu vara hur simpel som helst, än jag sätter mig att sörpla i mig maten på ångköket Det der känner jag nog... Det är den vanliga kungliga svenska fåfängan. Jag begär ju ej, att du och andra herrar brukspatroner skola sätta sig bland gesäller och annat tarfligt folk, ty om dessa senare äro aldrig så snyggt klädda och uppföra sig aldrig så anständigt, så är det ju pöbel likväl? De dricka icke champagne och röka icke cigarrer, som kosta 1300 riksdaler tusendet; och då kan deras sällskap icke användas? Nej, jag vill endast, att du för en enda gång skall se huru det tillgår på ett sådant matställe som ångköket. Du kan ju sedan gå till Schwalbe eller till. Vineent eller hvilken annan restauratör af första ordningen, som du hedrar med ditt förtroende. Nåväl, vi gingo, fördjupande oss ibland detrånga, men lifliga gator, som utgöra den tätast bebygda delen af Köpenhamn, emellan Store Kiöbmagergade å ena sidan och Gothersgade å der andra. Snart stodo vi i Lille Regnegade vid ett ganska prydligt hus, som en skylt angaf vara ångköket. Viinträdde på gården, köpte oss hvar sin polett och begåfvo oss in uti: matsalen. Man åtnjuter här ingen särskilt f uppassning, utan hemtar sjelf maten från den lucka, som förer från köket in i salen. Grahn grinade illa och lunkade efter mig med sin skål i handen. Kring de med rent duktyg beklädda borden sutto en mängd manspersoner; ingen qvinna syntes, och lärer det täcka könet aldrig begagna ångköket annat än genom hemtning. De m ddagsätande individerna voro alla snygt klädda, några mer tarfligt än de andra, men ingen trasig eller vårdslös i sitt yttre. De flesta syntes vara anständiga gesäller; för öfrigt folk af flera klasser, ibland hvilka ganska många studenter funnos. Jag är säker om, att mången Upsalaeller Lundastudent, som ej blifvit bortskämd af nolkeri eller fått högmodsdjefvulen hemmastadd inombords, skulle med begärlighet omfatta ett tillfälle att få äta så välsmakande föda för ett så billigt pris som 10--skilljngar pr: middag. Hvad-de goda matfruarne bestå herrar studiosi i Sverge är sannerligen hvarken så billigt eller på långt när så födande och smakligt. Mången, som besökt Upsala, minnes nog det gemena uppstufvade dillköttet eller rättare dillsenorna och trevåningssoppan, sorglig i hågkomst. Den svenska krogmaten, våra gesällers hittillsvarande spis, behöfver ock makas åt sidan, för att lemna rum åt de anständiga rätter, som man nu, åtminstone i Stockholm och Göteborg, vill bereda åt dem, hvilka icke finna sig för förnäma att intaga sin middag på ångköket. — Den mat vi i dag erhålla är gul ärtsoppa med lammkött. Den serveras i en stor renlig porslinsskål, med hvilken följer eh porslinstallrik för köttets och potatesens uppläggande, om mad så Önskar. Blankskurade knifvar och gafflar och en välpolerad matsked af britanniametall aflägsna all tanke på felande snygghet. På borden finnas klart skinande vattenkaraffiner och glas, småtallrikar och bordställ, med senap, peppar, salt och ättika. Nå, hyad säger du, bror Grahn? Smakar fattigsoppan dig? Det var märkvärdigt god mat. Mor sjelf der hemma kan icke koka den bättre. Såå! Men hvad tycker du om lokalen?a Ganska bra; enkelt men snyggt, och det är ju hufvudsaken. Jag måste erkänna, att jag icke hade förestält mig att allt: skulle vara på detta sätt rangeradt. Vill du kanske nu gå till en restauration för att rekreera dig ?i Nej, jag tackar! Jag är mätt och belåten på alla sätt. Men säg mig Huru de tillreda dennå maten ? Vi begåfvo oss ut i det rymliga och snygga köket, för att taga inrättningen i närmare betraktande, och vännen Grahn fick af den artige förvaltaren de mest I noggranna upplysningar, illustrerade af. praktiken : rundtomkring. Den Egestorffska metöden är: nu-J: mera så allmänt känd, att jag icke anser nödigt upprepa allt, hvarom vi här fingo kunskap, men måste tillägga att Köpenhamns ångkök har att glädja sig åt den fullkomligaste framgång och skall en gång nog visa alla de välsignelserika resultater, som: deraf härflyta. — Omedelbart efter den lyckade nedläggningen af Atlantiska telegrafen berättades, att man i England utfärdat inbjudning till bildande af ett bolag för åvägabringande af enl elektrisk telegrafförbindelse med Indien. Planen för detta företag afser att tråden skall nedläggas i Röda och Arabiska hafven samt fortsättas till Ceylon. Dessutom berättas ett bolag hålla på att bilda sig och sammanskjuta I ett kapital af 500,000 sterl. för att fortsätta telegrafen från Ceylon till Singapore, sydligaste udden af Malacca, måhända öfver Nicobar-öarne. Från Singapore har man vidare för afsigt att fortsätta mot nordost genom Kinesiska sjön till Hongkong och mot sydost genom Sundahafvet till Australien. För Ceylon-Singapore-linien ämnar bolaget söka en ränotegaranti af. britiska regeringen. Vid utförandet af Singapore-Honkong-Australieelegrafen torde bolaget möjligtvis äfven komma i underhandling med holländska regerinen. enär tråden kommer att närma sig norra

13 september 1858, sida 3

Thumbnail