hörande ranson bröd. Med detta intager mar sin plats vid något af borden och har så, en ligt reglementet ren fjerdedels timma på sig till att göra sin mål id. Inrättningen består inga andra rätter är soppmat, men dels: göres denna ganska kraf tig samt ytterst solid medelst en grundlig tillsats af rötter och grönsaker, dels medföl jer dessutom i densamma ett icke obetydlig qvantum kokt kött eller fläsk efter omständigheterna, hvarförutan--man vill vara betänk på att underrålla ett varierande-program förmedelst olika slags ärter, kål o. s. v. Hvad priset: angår, så är det sant, att det Egestorff. ska köket i Hannover lemnar portionerna vida billigare, jag tror till halfva priset mot det häl (hvilket senare är för hämtning och utan bröd 10 skilling; för spisning på stället jemte bröd 11 sk.), men härvid mä tagas i betraktande för det första, att 10: skilling i sjelfve verket i Köpenbamn betyder mindre, än på ganska många andra orter, och dernäst at: den arbetande klassen härstädes, hvilken väl företrädesvis kommer att begagna sig af inrättningen, är redan van vid sådana vilkor, att mån-ickergerna kan: bjuda den mindre, än hvad här antagits till normalportion. Den. som här icke har räd att bestå sig middeg för 11 skilling, kan icke bestå sig middsg alls, den är — tiggare; den, som tan bests sigsen middag öfverbufvud taget. den vill ba skålen full och fläskstycket icke allt för diminutivt. Liksom matsalen, är sjelfva köket utmärkt för sit snygghet och en viss anstrykning af soliditet i alla delar. I midten trona de fem ofantliga jernkittlarne jemte trenne reservkastruller af samma dimension, under en stor huf af trä, genom hvilken ångorna föras ut i luften. Den stora ångkitteln -befivner-sig utanför köket och från denna gå rör in till kokkittlarne, hvilka sålunda efter behofvet erbålla ångan insläppt, då ögonblickligt ett sjudande och brusande uppkommer, som i det inre af en krater. Öfverkocken i sin hvita tröja och dito mössa rör sig med sakkännedom kring ide porlande grytorna, lyftar då uch då på de tunga locken och betraktar välbehagligt de dansande köttstyckena och morötterna. Rundt omkriog kökets! väggar hänger en attiralj af blanka knifvar, enorma gafflar, skor, durkslag m. m. På ett särskilt litet ord ser man en mekanisk våg och en dråplig brödskärningsguillotin. Andra bord äro reserverade åt skalnings-, hackningsoch bultningsdepartemanget. Närmast köket ligga diverse kontorer och handkamrar; ute på gården är en särskilt afdelning uteslutande för sköljningen och rengörningen, långa bord, hvarje med sina sär skilta kranar för varmt och kallt vatten. Slutligen hörer till etablissemanget äfven en yperlig viktualiekällare, der jag bland annat ar tagit i åskådande många tusen kålhufvuden, bestämda att stryka med blott i de närmaste dagarne, och ett otal af rotfråkter, likaledes dömda att redan i morgon offras upp. Man lärer till en början icke ämnat sträcka kokeriet längre än till omkring 2500 portioner för dag, men det är fråga om man icke får hålla sig beredd att så gerna först som sist utsträcka detta vida längre. 4000 portioner kunna afverkas, med den ånga man bar till sin disposition. För öfrigt ämnar man förmodligen icke; i fall af behof, utvidga detta etablissemang utöfver hvad det nu en gång är, utan då snarare anlägga ett andra och tredje kök på andra håll af staden, hvilket väl också är det riktigaste. 5. B.