hänges i duken till torkning. Den genomrunna vätskan kan användas till kreaturen. Den qvantitet salt som användes utgör vanligen Vy till Vs af smörets vigt. Tunnorna, 1 hvilka smöret packas, böra vara fullkomligt täta, så att de qvarhålla laken, samt snygga och äfven till det yttre vackra, hvilket alltid rekommenderar varan. Sammanfatta vi hvad ofvanföre blifvit anfördt, så synes det, såsom vi redan anmärkt, att smörberedaren är stadd i en beständig strid mot syret, i anseende till dess skadliga verkningar på hans operationer, och att de verksammaste vaphen äro snygghet, ordentlighet och påpasslighet. Hvad det sista beträffar, så må det tillåtas oss nämna, att i Holstein, der det bästa smör beredes, stiger ofta mejeriförestånderskan upp midt i natten, för att skumma mjölken; ty då luften är varm, kan en mjölk, som om aftonen ännu icke hunnit fullt afsätta sin grädda, vara sur på morgonen. Men ännu ett vilkor återstår för erhåilandet af godt smör, och detta består i fodrets beskaffenhet. Landtmannen är för nämnde ändamål inskränkt till vissa foderämnen. Dessa bestå af gräs eller hö, -!öfver, vicker, lucern m. m. samt sädesarterna och deras halm; men han måste sorgfälligt undvika alla rotfrukter, oljekakor, drank, med mera dylikt. Man kan, med varsamt användande af sistnämnda foderämnen, visserligen få godt smör — d. v. 8. smakligt om det förtäres färskt; men icke något som håller att länge förvaras. Det finnes äfven ett sätt att bereda mycket godt smör, genom att tjerna mjölk och grädda tillsammans; men okunnigheten om rätta sättet, att begagna den deraf uppkommande stora qvantiteten tjernmjölk, har hittills hindrat dess allmännare antagande. Man oehöfver då ej hela bestyret med mjölkbuntar, uppsilning och skumning ra. m., utan afonmjölken får stå i större kärl öfver natten, och blandas med den dagen derpå erhållna norgonmjölken, samt tjernas. Den stora qvanitet som här på en gång skall behandlas forlIrar stora smörtjernor, hvarmed icke alla äro örsedda; men vi tro för vår del att denna netod, som mycket begagnas i Ayrshire, är len mest inkomstgifvande af alla, om man ätt förstår använda tjernmjölken för ostbeedning, så vida den ej kan afyttras i sitt förvandlade skick. Vi skola tala härom i västa artikel,