Article Image
Uppgift till aneställande af försök med beredning
- af köttskorpor.
Nyss slagtadt oxkött, saftigt men utan ben, kokas
med rent och klart branns- eller strömvatten så länge
tills köttet är utkokadt. Fettet afskummas under kok-
ningen, hvarefter afkoket silas från köttfibrer och an-
dra fasta delar, får klarna och kallna; tills återsto-
den af fettet, som stelnat till .en ofvanliggande kaka,
kan aflägsnas. Det klara köttafkoket afhalles från
bottensatsen, uppvärmes och inkokas till konsistens af
tunn sirap. Det ännu varma, på nyssnämda sätt från
öfverflödigt vatten befriade, köttafkoket blandas på
det nogaste med finaste sigtadt hvetemjöl och göres
till en deg. Degen kaflas ut, afdelas i form afskor-
por, som torkas och slutligen vid mättlig värme gräd-
das i en bakugn.
Härvid iakttazes: 1:0 att köttets vigt noga bestäm-
mes och antecknas; 2:0 att det kanntal vatten, äfven
till vigt bestämdt ) som åtgår för köttets utkokning,
lika noga antecknas ); 3:o att köttfibrer och andra
fasta delar, som qvarblifva efter köttets utkokning,
medelst silning genom fin tagelsil nogo frånskiljas,
och fettet jemte bottensatsen möjligast aflägsnas; 4:0
att inkokningen eller vattnets afdunstning, om så kan
föranstaltas, sker i vattenbad, på det vidbränning må
förekommas; 5:0 att det varma köttafkoket; helst i
lärhpligt träkätl, i stort uti ett bakträg, på det no-
gaste blandas med finaste sigtadt hvetemjöl till en deg,
och vigten af det hvetemjöl, som ätgär, bestämmes
och antecknas; 6:o att degen utkaflas och på vanligt
sätt formas till ämnen för skorpor; samt 7:0 att skorp-
ämnena torkas och slutligen gräddas uti en mättligt
varm bakogn.
Sedan köttskorporna uttagna ur ugnen kallnst, äro
de färdiga. P,
) Till I IE kött fordras 8 å 9 kannor vatten.
5?) En kanna rent vatten väger 6 5!v, lod v. v.
Thumbnail