Article Image
sig, så ämmnar jag icke desertera från min pligt eller
uppgifva n min rätt att verka i deras tjenst, — det
synes af sjejelfva anledningen till att jag nu drager
mig tillbalaka. Vid ett eller annat tillfälle, dock
troligtvis b blott något mera märkligt, vill jag till och
med söka hålla på den fördelen att hafva tillgång
till en stor läsande publik. och under namnet Nord
og Syd uutsärda ett (icke obligatoriskt) häfte, na-
turligtvis utan att någon har abonnementsförpligtelse
at emottaga det.
Till dern som funutit att jag under denna tid ut-
talat något godt och som derföre hysa välvilja mot
Nord och Sydv, skulle jag gerna önskat ställa några
hjertligt tacksamma ord, om jag icke fruktade för
att inblanda den minsta grad af känslosamhet i
denna sak.
— DE!N KOLOSSALA KRISTALLKARAFIN gom från
en fransk glasfabrik afsändes till Londoner-exposi-
tionen harr, enligt berättelser i engelska tidningar,
gått söndeer vid utpackningen.
— NYTTT SÄTT ATT BEVARA GRÖNSAKER. För-
ste trädgåårdsmästaren hos Societ centrale dagri-
culture ii Paris, Masson, har med framgång före-
tagit sig aatt till hevarande af torkade grönsaker an-
vända dett af engelsmännen länge begagnade sättet
att inpaclka hö för armeens behof; medelst en hy-
draulisk press sammantrycker han dem till högst o-
betydligt omfång. De hålla sig sedan huru länge
som bhelstt, så vidt man hittills hunnit utröna, och
intaga garnska litet rum emot hvad de förut intogo.
Masson torkar dem först i ett slags torkrior, der en
jemn värma af 35? underhålles; derefter samman-
pressas dee. Vid franska vetenskapsakademiens sam-
mankomst:t den 50 Mars förevisades åtskilliga prof
från Masssons fabrik. De liknade trästycken, om 4
decimetersrs (4 verktums) sida och 2 millimeters (!?,;
tums) tjoccklek, samt innehöllo dels kål, dels vextäm-
nen till gzrönsoppa (julienne), dels spenat, rotsaker,
frukt, o. 18. v. För tillagningen läggas de i ljumt vat-
ten tills vexterna återtagit sin ursprungliga volym, och
kokas sedan. Vid de genom akademiens försorg an-
ställda försök befunnos dessa vextämnen alldeles så-
dana till smak, som om de varit färska. Ea på
korvetten Astrolabe den 29 Januari 1847 inlastad
låda med kål af Massons preparation medfördes un-
der en verldsomsegling och öppnades i början afJa-
nuari 1831, således efter nära 4 års förlopp; kålen
snrättadess då på vanligt sätt och smakade förträff-
ligt. Sammenpresscingen är så stor, att en kubik-
meter imnehåller kål till 46 000 å 48 000 rationer,
om 200 grammer hvar.
Akademiens kommitte har förklarat att Masson
sammanpressar kål för billigare pris, än kålens för-
vandlande till surkål skulle kosta.
— FÖRBÄTTRING I SÅCKERBEREDNINGEN. I fran-
ska vetenskapsakademiens sammankomst den 30 sistl.
Mars omnämndes, men utan närmare uppgift om
sättet och blott i anledning af en tvist om uppfia-
ningsäram emellan hrr Peligot och Rousseau, ett nytt
ätt att tlillgodogöra det såcker, som kan finnas qvar
. melass : och sirap; det utfälles först medelst kalk,
edan väätskan, hvari det befinnes, blifvit bragt till
55 Bauom. Sättet att sedan uttaga såckret ur fäll-
ningen har Rousseau gjort till föremål för ett patent.
Thumbnail