ten samt göra landtmannen uppmärksam på användbarheten och värdet af en mängd skenbart obetydliga ämnen, hvilka eljest vanligen lemnas obegagnade eller förstöras. I särskilda afdelningar lemnas således anvisning på nyttan af i Sverige vildt växande träd och växter, samt sättet för deras tillgodogörande i hushållet eller medetst hemslöjd; underrättelse om sället all med fördel använda en mängd obelydliga ämnen, affall o. d., som eljest vanligen bortkastas; samt slutligen nägra nyttiga Tönr och upptäckter af specielt intresse för Landtmannen och, i likhet med föregående, gifvande anvisning på binäringar, lämpliga i särskilda landsortor. Förf. har trott att mången landtman, genom en dylik anvisning skall sättas i tillfälle, dels att förskaffa sig en ej obetydlig biförtjenst, dels äfven att, med besparing och utan nya utgifter, inom hus hafva det beqvämare och bättre. För utarbetandet har Förf. begagnat flere de bästa inoch utländska ekonomiskt-teknologiska arbeten och tidskrifter. sr an FITIDSKRIFT FÖR TRÄDGÅRDSODLING OCH BLOMSTERSKOTSEL, utgilven af Svenska Trädgårds-Föreningen och redigerad al G. W. Gumelius. 4 häften. 2 Rdr 52 B banko. Dokt. Gumelii namn är en borgen för värdet af de i denna tidskrift lemnade afhandlingar och uppgifter. SärskilFE da omständigheter hafva, ty värr, hindrat Förf. att fortsätta utgifningen; men redan i de här anmälte häften GaE ner läsaren flere utförde afhandlingar och mycket af värde: än allmänna anmärkningar om trädgårdsoch blomsterodling: än afhandlingar om särskilda blomsterslägten x och praktväxter — såsom Dahlier, Pelargonier, Cacteer, Fuchsier, Liljeväxter, m. fl. — omvexande med afhandlingar och hushbållsväxter — såsom kåloch rof-varieteter, åc.; — än speciela förhållningsreglor för anläggning af löfsalar, häckar, gräsplaner (pleasure-grounds), park-vägar, för gamla träns flyttning, o. s. Y. FULLSTÄNDIG UNDERRÄTTELSE OM SMOROCH OST-BEREDNING samt Mjölk-hushållning; efter de bästa inhemska och utländska methoder, af G. S. Med 2 plancher. 40 8. Innehålls-förteckning: 1:sta Afdelningen: MJÖLKHUSHALLNING. Om Mjölkhushållning i allmänhet. Anmärkning rörande mjölken. Mjölkningen. Gräddsättningen. Mjölkkammaren och öfriga dertill hörande lokaler. Mjölk-kärlen. — 2:dra Afdelningen: SMÖRBEREDNING. Allmän öfversigt. Smörets tjärning och öfriga behandling. Smörets färgning. Orsakerna till smörets olika godF het. — 3:dje Afdelningen: OST-BEREDNING. Allmän Eöfversigt. Ostberedning i allmänhet: a) Anmärkning rörande ostlöpe och dess användande; b) Ostens färgning; e) Ostens affinering. Engelsk Ostberedning: Stiltons gräddost. Stiltons ost (Brich-bats). Färsk gräddost i Lincolnshire. Cheshire gräddost. Sommersetshire ost. Chester sötmjölksost. Glocester sötmjölksost. Engelsk nässieost. Dunloper sötmjölksost. Engelsk halffet ost. Engelsk skum-mjö!ksost. Engelsk tjernmjölksost. Engelsk salvie-ost. Engelsk persiljerad ost. Engelsk blomsterost. Engelsk fårmjölksost. Ifolländsk Ostberedning: Holländsk sötmjölksost. Texeler eller Texter grön-ost. Leidensk kumminost. Stolksche eller Gouda ost. Limburger ost. Ostberedning i kanton Herwe. Wallenisk Ramutti. SchweilEzisk Ostberedning: Fet Schweitzerost. Gryer-ost. Ber. nereller Emmethaler-ost. Ursellerost. Mager Schweitzer-ost. Glaner Schabzieger-ost. Getmjölksost, dess beredning i Mont dor. Italiensk Ostberedning: Parmesan-ost (Frommagio di forma). Parmesan-ost (Frommaio di grana). Strachino-ost. Fransk Ostberedning: Roqaefort-ost. Montpelliers färsk-ost. Sassenage-ost. Bresser-ost. Angelots-ost. Tysk Ostberedning: Sachsisk kum minost. Westphalisk skarpost. Tysk fårmjölksost. Bit:er kees. Pommersk tjernmjölks-ost. Dansk Ostberedning: Thybo-ost. Holsteins skummjölks-ost. Holsteins kumminost. Svensk Ostberedning: Sötmjölksost. Sötmjölksost vid Frändeforss. Tjernmjölksost. Rämjölksost. Småländsk Plock-ost. Fårmjölks-ost. Getmjölksost. Tillägg: Ostvasslans begagnande. Fransk vassleost (Brocotte). Schweitzisk vassleost (Zieger käse). Italiensk vassleost (Mascaponi). Svensk vassleost (vede). Missost.