Article Image
(Insändt.) Hvar finnes det bästa Dricksvatten i Stockholn På sednare tider tyckes en välgörande reform ha va inträdt uti vära dietetiska vanor. I den mi som de spirituösa dryckerna allt mera börja förakt såsom ej allenast alldeles onödiga utan rent af ska liga, börjar man att sätta allt högre värde på de enklaste, sundaste och derjemte lättast anskaffade : alla drycker, det friska, kyliga vattnet, sådant di uppqväller ur den kristallklara källan. Ehuru vatter drickning i allmänhet är ett bland de nödvändig villkoren för helsans bibehållande, är det dock ing: lunda likgiltigt af hvad beskaffenhet det vatten ä som man dagligen njuter. Stockholm har framörar dra hufvudstäder förmänen att äga flere brunnar me temligen drickbart vatten, och såsom sädane kunn nämnas: Brunnen ofvanför brunnsgränden vid Öster långgatan, brunnarne i Kongl. Slottet, brunnen vi Kastenboff, den vid Brunkebergstorg, samt de de ofvanföre belägne brunnar i hotellet och vid Beridar bansgatan, brunnen vid källaren Tre Remmare, sam tvenne närbelägna brunnar i egendomar vid Regerings gatan, brunnen i Bruunsbacken, samt flere andra på Söder; men alla dessa innehålla mer eller mindrelsalte och en ej så ringa portion kalk, med flere främman de ingrediontier, som verka mer eller mindre men ligt på helsan; hvarföre också personer, hvilka fö sin helsas återvinnande eller bibehållande iakttag vattendiet eller hvilka genom en längre fallfölj vattendrickning, och genom en i följd deraf i af seende på drycker förfinad smak, kommit i beho af ett bättre dricksvatten än det hvarmed mängde låter sig nöja, ej funnit sig belåtne med Stockholm brunnsvatten, utan låtit hemta sitt behof från källo utom staden, af hvilka i synnerhet tvenne äro kändt för sitt goda saltfria vatten, nemligen källan strax! till höger innanför Haga grind, och den så kallad Gunnar Blås källa på Ladugårdslandet vid pontonskjulet hitom värdshuset Källhagen, hvars vatten äl af samma goda egenskap, som Hagakällans. RJAtt man börjar sätta ett stort värde på ett godt dricksvatten bevisas deraf, att vattens införande til staden frän dessa källor börjat blifva en lönande industri; men både Haga-vattnet och vattnet från Gunnar Blås källa, ehuru mera fritt från chlorider än stadens brunnsvatten, innehäller dock nästan lika stor portion kalk, som dessa sednare, och då man vet, huru viatigt det är, i synnerhet för giktpatienter, att vid deras vattendiet kunna erhålla fullkomWgt kalkfritt vatten, så bör det vara af största intresse så väl för alla hufvudstadens vattenvänner, som äfven för dem SOm spekulera på dessas förseende med godt dricksvatten , att erfara, att vi hafva i närmaste grannskapet af staden en hittills föga bemärkt källa, som i anseende till dess vattens godhet, genom en nästan fullkomlig frånvaro af salter, kalk, mineral, mullextrakt, samt alla andra främmande beståndsdejar, och som derjemte genom sin kolsyresalt och temporaturgrad öfverträffar vattnet från alla andra hittills kända brunnar och källor uti och omkring Stockholm, och som kärr jemföras med det berömda Wårbyvattnet, framför hvilket det för Stockholmsboer har ett stort företräde deruti, att det kan drickas mycket riskare och sålunda med större nytta för helsan begagnas, då det ej behöfver långväga ifrån hemtas; Den ifrågavarande herrliga källan är belägen sträxt utanför Skanstull, ej Jångt från sydvestra hörnet af

20 januari 1845, sida 3

Thumbnail