Article Image
re (imlles öfver 850) snrättvinger än någon af våra förfa Kockböcker, hvsrigsnomfgifvas tillfälle att lättare välja hv:sd som uwder serskilta omständigheter bär begagn:s,. — Örfriga ämnen, som med matradningen ägs närmaste samminfiang, sågom Brädbakning, Brygd, Attiksberedning, äfvensom de särskilta Förvaringssätten, m. m,. behaud!as här mera utförligt, noggrant, each i stöd af säkrira grunder, än i nåon annan för oss bekant kokbok. Huru omfattande oken för öfrigt är visas bäst genom följanåe framställning af dess rikhaltiga INNEHÅLL. Inledning. Kokning i allmänhet. Föreskrifter för rengöring af serskilta slegs kärl, o, d. Föreskrifter vid inköp at lifsrmedel. I. Soppor och Mjölkrätter. Innehåller äfver 49 buljonger och soppor, såeom vanlig, klar, gul och fisk buijorg, buljong med ris, kål, fisk, ärtpure, m. m. Cossommeå, Soppa å la Reine, perlgryns-, äpple-, sigo-, nypon-, körsbärs-, fisk-, svart-, och vinsoppa. m. m.; 14 mjölkrätter, såsom äggrynsvälling, jäsmiölk, bisquit-, vanilj-, ägg-, mandolmjölk m, m.; emäroch äpple-gröt; bärsafts-, körsbärsoch vinkallsköl. — Sisom Bihang beskrifvas åtskilliga klimpar att ilägga buljonger, såsom Fisktäire-, mandel-, sgrynas-, hvetbröds-klimpar, frikadeller, m. m. I. Kötträtter. Insehåller 30 anrättningar af oxkött. såsom R-osbiff, Pe i Ja Royale och å li Mode, exhire och oxbringa stekt och griljersd, refstek, rulader. biffstekar, kot!etter, köttbullar; frikadeller, rätter af tunga och njurar, m, m — 29 anrättningsr af Kalf, såsom kelfstek, kalflår, kalfbringa griljersd och färserad Frieandaau, Färs, Kotletter å la Parma och flere slag, ruletter, frikaset, å la Daube, kaltbriss, eroquotter, njurbräd, me. m. — 935 anrittningar af Hammel, Lim och Får. — Hjert-, Renoch Harstek. — 19 anrättningar af svin, såsom tyld gris, skicka glacerad och griljered m. m. i la Danbo. gore Fricesa, sylta, m. m. — 42 anrättringer af gel, sisom kalkon, gäss, höns, kycklingar, dufvor, änder, tjeder, hjerpar, m. m, till stekar, raguer, friCassear, merinader, m. m, II). Fiskrätter. Invehåller 12 anrättningar ef gädde, såsom stekt, färserad, krom-, plockgädds, gäddrullader m. m,. — 8 af gborrer, såzem stufvide med ostron, med vin, kotlett-sborrar, m. m, — 80 anrättvingar ef Like, Å!, Rudor, Brixen, Gös, Sik, Asp, Flundra, Karp, Kabeljo, Lindare, m. m. — 8 af Strömming. — 13 af Sill, såsom sillåder med ägg ech grädda, griljorsd, marinerad sill, m. m. — 19af Lax. såsom Graflax, Lex i pspillote, laxmigmosetter och ruletier, sallat, laxtåder med hummer, m, m, — 15 of Kräftor och Hummer, såsom kräftomelett, kräftstjertar med äggröra, m. m. Hummer med gsl, Hummersallst, m, m. — af Octren, IV. Åsvsgrätter, till ett asxtel ef 20, slsem ägg med hvit såe, om sellade, med capris; förlorade, gr.ljerade och förserade ägg: äggröra och omeletter på flere sätt; ägg croquetter, m. m, V. Rätter af Rotoch Grönssker. Innehåller 65 anrättnipgsr af Spenat, Syra2, spritech socker-Arter, Lins; 8 serskilta Kålsorter, Turkiska och andra Bönor, Scorzonera, Sparris, Morötter, Refvor, !Kålrötter, Kronoch jordärtskockor ech potstis. VI. Baddingaer, till ett antal af 26, såsom, russin-, spenat-, sago-, ris-, mandel-, citron-, äpple-, sylt-, bisquit-, glace-, kräft-, märg-, lefver-5 plumbudding, m. mm, VII Såser, till ett antsl af 25, sårom: kräft-, oliver-, capris-, senaps-, marionad-, äge-, ostron-, chsmpignenkörsbärs-, citror-, smör-, viosås,im. m. VIIL Salleter af hufvudsallat, rödbettor, gurkor, 2yltade frukter, m, m. IX Pastejer, till ett axtil af 48, såsom af fiskfärs, ki fbriss, kräft-, Hummer-, engelska små pastejer, m. m. Stor pestoj på höxs, fick, hummer, m . X. Tertor. Kakor, Bakelser och Konfektyrer. Innohåiler 40 Tårtor, s5som Mandel . Borliner-, Mereng-, Kejtar-, Mskron-, Spanek 7 årta, m. am, — 26 Kakor, såsom rirgryas-, ost-, grädd-, mandel , citron-, äpple-, besquitkaka, m. m. Grädd-, äppleoch seckermunkar, wofflor och plättar. !— 30 Bekelsev och Konfektyrer såsom Canapeor, kransar, sprits, spår, mendelbakslsor, krokau, bisquiter,l marensger, 20ckerbröd, karameller, m. m. ! XI. Krewver och Krewgeleer, till est antalvaf 48 sårow maudel-, bisquit-, choklad-, marssquin, orange-, citron-, hallon-, vanilj-, mareng-, glacercd ic: e, crasne brulg, blens mangå, m m., hjorthorrg-, fcitron-, 2nsnas-, krorzbärs-, vivgeld, m. m, XII. Glacer, till ett antal af 15, såsom vin-, unsch-, anines-, mandel-, m, m. XII. Kompotter, Sylter och Syltgeleer, till ett antal af 4N, såsom äpple-, päron-, krasbirs-komnott. att eylta klara och bruna körsbär, bigarånger, plomman; hallon, kratbär, med Asro frukter och bär. XIV: Birsafter, Viner, och andra välsmakande varma och kella drycker, till ett antel af 65. Körs. härs-, H:llen-, Zovebärs m. ff. safter och vatten. M-ndem öjik och missa, Lemnnad på flore sätt, Vin af ärplen, körsbär, krusbär, vinbär, hallon, björklake, m. m. Mjöd på flere sätt. Hypocras, Claret, Bischoff. Punsch och Carolina pt Aero sätt. Tech Keffe med siraper och surrogater. Choklad at ere sorter. XV. Fö. variogssätt a) inliggning i syror, b) irsaltning eV torkni d) rökriog af kött och fekrätter samt art r, till ett antal af 40. XVI Brödbakoisg Allmännareclor derför. Serskilt? brödsorter: limpor, finare knäckebröd, mardelbröd, fetväsgsimlor. finara tebröd, kringlor, skorpor, rån och pepparkakor, m, m. ; XVII PBrygd. Allsänna föreskrifter, samt flore gerskilätr ÖN och Drickstorter. TT Åeettbhanadasans Allan ARna racer VIL

26 oktober 1838, sida 4

Thumbnail