Article Image
ÅTER EN FURSTLIG MATSEDEL. Som läsaren för icke lingesedan umdfägnades ed maisedeln vid den stora måltid, staden Lonn gaf den unga drottring Victoria, torde en egdent härtill ifrån Europas östra hörn icke eller vara utan allt interesse. Det utgör et ke oväsendtligt bidrag till kokkonstens historia, och bland cen stora mängd gynnare och väner, demna fria och ädla konst äger bos virt kenstälskande publikum, kan möjligtvis äfven en orientalisk matsedel ge acledning till något ef tersinnande, samt måhända äfven till efterföljd. Jet är mvemligen beskrifningen på de rätter, wvarmed de österrikiske och preussiske prin sarne undfigmades vid den stora måltid, Sultan Mahmud gaf dem, under deras vistande i Kon: itantinopel. Åtskilliga af dessa rätter voro europeiska, och serverades på silfver; andra åter voro rent turkiska, och sirverades på gröna lerkärlsfat. Hela måltiden bestod af följande: 1 Soppa (ns, buljong, ä la Julienne), 2) Fårköt. 3) Saltsjöfisk med sås. 4) Aävartetliss (ris med qvittensaft ech socker). 5) Stufvad fårlår. 6) Kompott af stufvad qvitten, 7 Grönsaker (bönor, savojkål, seckerrötter och lök). 8) Kadaif (makrongryn (nudeln) i kanderadt socker). 9) Ekattekaheb (med sött ba: kade makrongryn). 10) Köttfrikagel!er med sås. 11) Hammel-kottletter nsed puree af lök. 12 Ta-uk-Jöischög (em hvit söt kräm). 13) Kycklings-pastej. 14) Fisk tilagad på; turkiskt sätt. 15) Frikas med höns på tryffel. 16) Turkisk korf af oxkött. 17) Flammig af gryn. 18) Söta klimpar och tårtdeg. 19) Dolma (ris i dimpform, omlindadt med kålblac). 20) Isounseh i glas. 21) Lockma (söta risklimpar) 22) Tscheba (Hammelstek, skuren i små tärvingar). 23) Vattenris med t yffel. 24) Halbe stekt grymgröt glacerad med socker). 25) Fri andeau på höns. 26) Färskt smör med glaeradt socker. (!) 27) Stekta höns. 28) Ari sauva (fhikase i gele-form). 29) Stekta vaktar... 30) Turkisk Blanc Menger med vanilj Deserten bestod af tårtor, kakor, vindrufvor, fikon, äpplen, qvilten, granatäpplen, konrkt och glacer, Vinerna voro: Sauterne och 3ordeaux som bordsvin, Ungerskt, Chateauafitte, Malaga, Cyper och Champagne.

18 december 1837, sida 3

Thumbnail