Article Image
ANNONSER. TILL SALU FINNES: Al trycket har u:konmmit och säljes hos W. Luod:qa st Komp. (Myntgatan midt emot Auktionshuset) och de Heata Buktiaudlare 1 riket, å 1 Rår 8 sk. bko: Handbok i LJ ee Förvaringskonsten; eller Anv;sning att gevom Insaitaing, Rökning, Torkning Syltning uv. 5. v. efter flera b pröfvade metoder förvara alla möjliga slags Nöäringsmeddl, Husbållsvaror och andra artiktar, by Jtasförskämning kan komms ifråga; af JOHAN CARL LUCBS Led:mot af flera Ekonomiska och naturalhistoriska Sällskaper. Öfrersättning. Petta arbete, författadt af n man, som fför sina flesta ekonorsiska skrifter bl fvit pi:i belöct af åtskilliga Landtkruks-Sällskaper, bör blitva så mycket mer väliommet för den Svenska allmänheten, som vi förut på vårt s råk icke hafva annat a denba väg än fragwerctariska föreskrifter för enskilta fall. Närvarande bok gifrer deremot en säker och på samma gång littfsttlig vägleduving, icke blott huru men skall förhålla sig i de enskilda falien, sf hvilka alla bekanta bär beskrifvas, utan afhandlar tiliika de allmänna grunsgerna för dylika operationer på ett sätt, att man ernå en verklig kännedom om ämnet oc icke behöfver blindt följa de enstaka receplerna, utan kan urskilja, hvilket förfarande för hvarje gifvet fall är det bästa. Följande är bokens Innebåll: Emedan utestängande af Förruttnelse är det mål, dit all förvaringskonst sträfvar, egnas först en serskild inledning åt detta ämne. Vi blifva bär bekanta med de villkor, under hvilka förruttnelse, jäsnipgar och deras oiika slag kunna uppstå eller bäramas, äfvensom med den olika kraft att bämma jäsning eller förruttnelse, som är egen: för Ååtskilliga kroppar, såsom salter, kryddor, oljor, m. m. hvarigenom vi Jära oss att iose huru ech i hvilkenj qvantitet den ena elier andra af dessa bör tillsättas mera ömtåliga hushällsvaror och dylikt för att bidraza till deras förvarande. Derefter öfvergår Förf. till de speciella metoderna för förvaringen och afhandiar I. TORKNING. Efter att i allmänket hafva beskrifvi. flere slags torkningssätt och medel till en bastigare torkning än vanligen åstadkorices, lemnar Förf. serskilda föreskrifter för torkning af frukter och serskilda fruktsorter (omkring 10 olika), af serskilde grönsaker och rötter (nära 40 olika slag), af kött och fisk, jemte reglor för behandlingen före och efter torkningen. Särskildt tro vi oss böra fästa uppmärksamheten vid förf:s föreskrifter för torknig af spannmål och potäter, såsom innefattande till större delen hoa oss änau okända metoder, hyilka synas vara serdeles vigt. II. INKOKNING. Efter föregången anvisning, buru safter i allaänbet beredas och inkokas, lemnas foreskrifter för beredandet af serskilda safter, t. e. hallon-, citronkörsbärs-, morots-, o. s, v. till ett antal af nära 4o, samt deras förvariag. ul, INSALTNING. Först lemnas anvisning till insaltning i allmänbet, medlet att befordra saltets inträngande, kraften hos olika slags salter, cch hvilka i olika omständigheter böra väljas. Derefter afhandlas insaltning af kött, valet af kött, förberedning till insaltnig, åtskilliga saltlakar, åtskilliga insaltningssätt, insaltning af serskilda köttsaker, förvaring af det insaltade, Lika noggrannt be

30 juni 1835, sida 4

Thumbnail