ANNONSER.
TILL SALU FINNES:
Al trycket har u:konmmit och säljes hos
W. Luod:qa st Komp. (Myntgatan midt emot Auktions-
huset) och de Heata Buktiaudlare 1 riket, å 1 Rår 8 sk.
bko:
Handbok i
LJ ee
Förvaringskonsten;
eller
Anv;sning att gevom Insaitaing, Rökning, Torkning Sylt-
ning uv. 5. v. efter flera b pröfvade metoder förvara alla
möjliga slags Nöäringsmeddl, Husbållsvaror och andra ar-
tiktar, by Jtasförskämning kan komms ifråga; af JOHAN
CARL L- UCBS Led:mot af flera Ekonomiska och natu-
ralhistoriska Sällskaper. Öfrersättning.
Petta arbete, författadt af n man, som fför sina flesta
ekonorsiska skrifter bl fvit pi:i belöct af åtskilliga Landt-
kruks-Sällskaper, bör blitva så mycket mer väliommet för
den Svenska allmänheten, som vi förut på vårt s råk icke
hafva annat a denba väg än fragwerctariska föreskrifter för
enskilta fall. Närvarande bok gifrer deremot en säker och
på samma gång littfsttlig vägleduving, icke blott huru men
skall förhålla sig i de enskilda falien, sf hvilka alla be-
kanta bär beskrifvas, utan afhandlar tiliika de allmänna
grunsgerna för dylika operationer på ett sätt, att man ernå
en verklig kännedom om ämnet oc icke behöfver blindt
följa de enstaka receplerna, utan kan urskilja, hvilket för-
farande för hvarje gifvet fall är det bästa. Följande är
bokens
Innebåll:
Emedan utestängande af Förruttnelse är det mål, dit all
förvaringskonst sträfvar, egnas först en serskild inledning
åt detta ämne. Vi blifva bär bekanta med de villkor, un-
der hvilka förruttnelse, jäsnipgar och deras oiika slag
kunna uppstå eller bäramas, äfvensom med den olika kraft
att bämma jäsning eller förruttnelse, som är egen: för Ååt-
skilliga kroppar, såsom salter, kryddor, oljor, m. m. hvari-
genom vi Jära oss att iose huru ech i hvilkenj qvantitet
den ena elier andra af dessa bör tillsättas mera ömtåliga
hushällsvaror och dylikt för att bidraza till deras förva-
rande.
Derefter öfvergår Förf. till de speciella metoderna för
förvaringen och afhandiar
I. TORKNING. Efter att i allmänket hafva beskrif-
vi. flere slags torkningssätt och medel till en bastigare
torkning än vanligen åstadkorices, lemnar Förf. serskilda
föreskrifter för torkning af frukter och serskilda fruktsor-
ter (omkring 10 olika), af serskilde grönsaker och rötter
(nära 40 olika slag), af kött och fisk, jemte reglor för be-
handlingen före och efter torkningen. Särskildt tro vi oss
böra fästa uppmärksamheten vid förf:s föreskrifter för tork-
nig af spannmål och potäter, såsom innefattande till stör-
re delen hoa oss änau okända metoder, hyilka synas vara
serdeles vigt.
II. INKOKNING. Efter föregången anvisning, buru
safter i allaänbet beredas och inkokas, lemnas foreskrif-
ter för beredandet af serskilda safter, t. e. hallon-, citron-
körsbärs-, morots-, o. s, v. till ett antal af nära 4o, samt
deras förvariag.
ul, INSALTNING. Först lemnas anvisning till in-
saltning i allmänbet, medlet att befordra saltets inträngan-
de, kraften hos olika slags salter, cch hvilka i olika om-
ständigheter böra väljas. Derefter afhandlas insaltning af
kött, valet af kött, förberedning till insaltnig, åtskilliga
saltlakar, åtskilliga insaltningssätt, insaltning af serskilda
köttsaker, förvaring af det insaltade, Lika noggrannt be-