ee ÅK stadigare och sötare saft. Vinets vård på fatet, dess buteljering, korkning och hartsning bör ske med hka noggranhet som förut om åruf-vin anfördt är. Genom en längre liggniagstid tilltaga alla viner i styrka, varaktighet och godhet. TYSK CIDER-BEREDNING ). Alla slags äpplen äro till cider användbara; dock beror dess godhet ja froktens mer eller mindre tjenFeghet dertili. Af sommarfrukt erhälles väl en god cider af angenäm smak, men den blir svag och bibehåller sig icke länge. Den cider, som häst låter förvara gig, fås af väl mogen, saftfull viuterftukt, som bör bafva en pikant, avs matisk smak. Zorsdorfferäpplen och Engelsk Guld-peppia gifva ett förträffiigt end nära likt det af drufvor. Af alla så ags Renetter erhålles ett godt, churn något svagt vin. flöda Stettiaer hafva en vinsyrlig muskatsmak, och gifra ett ganst sa fint aromatiskt vin. Äfven af gula Siestiner erhalles ett serdeles godt vin, en mängd andra upplesorter att förtiga. Frukt af gamla träd ger en saft af mera styrka och färg, än den som fås af frukten på unga träd. Åro äpplena för mycket mogna, blir cidern vattenaktig och jästfull. Frukten bör samlas i torrt väder; den miasta vi idhängarde fuktighet, elJer äpplenas gvarliegande i gräset, försämrar miärkligt cidern. Har man tillfälle att afplocka frukten, är det så mycket bältre, hvarom icke, bredes halm och täcken wider trädet, och vid hvarje afskakning, borttagas äpplena, så alt de ej stöta hvarandra. De omogna frånskiljas, emedan de eljest, genom den gröna, sammandragande smak, de meddela, skulle förderfya hela fruktmassan. Den samlade frukten lägges i hög på logen att svettas, och han den tid, som härtill äts går, cj så noga bestämmas, emedan detta beror så väl af fruktslaget, som af dess större cller mindre mogningsgrad. Mogen frukt kan genast användas. Öfverhufvud kan man taga för regel att, ju grönaktigare smaken är, ju längre svettningstid behöfves: vanligen åtgår 10 fill 12 dygn, men stundom ända till 4 46 veckor. AT den Ivkt som de till svcUuning hopligda äpplena kringsprida, dömmes huruvida åe ernått den megnuad, som för ciderberedning är nödig, då de afpulsas och torkas innan krossningen föreinges. Ena till denna krossning tjenlig avarn är uppfunnen af fr Christ; den drages af tvenne personer, och består al a stenvalsar eller cylindrar, mellan bvilka frukten genom en deröfrver stående tratt nedsläppes: froktmassan, som faller i en låda, kan derur med lätthet föras i pressen, om rummets höjd tillåter att gvarnen ställes örver densamma. Vanligen pressas likväl ej deu krossade fruktmassan ccenast, utan låter man den amnme dygn stå i låga kar, der den, på det jäsningen må förekommas, da igligen omröres 4 till 6 gånger: härigenom erhåller massan en röd färg, och eidern får ett skösare utscende. Under pressningen försummas ej att åtskilliga gånger lossa och vända fruktmassan 7). Saften indeias i ne slag: 1:0 den sjelfrunna eller knappt tryckta musten, hvilken väl innehåller en myckenhet vattenaktiga delar, men det oaktadt ger en ganska angenäm ei ider 4); 2:0 musten efter första pressningen, hvil—— — TT) Kriies Leon. Encyel:p. 4) För att göra Gidervin klart, uppgifves : Dietionn2rire des Dåcouvertes de Frans ati till hvarje pressning taga ne händer fula Etossad mergel-lera (marne); och förnyas denna operation, bvarje gäng pressen fykles, med en Ny pottion äpplemassa. Ar) Heden drusmusten afrunait, beredes i Frankrvike, af den opressade drufmassan, eft slugs vin kaliadt Petitvin på följande sätt: bor man t ex. erhåldit 5 arkate must, ionechåller massan vanligen: ännu 2-6:deh, hvilken uppblandas met en lika stor. portion, EHUcr eft ankare tll 15 gr. uppvärmat vatten, iemte 3 skalp. drnfsi rap: Finvas inun några drulYt vor, (om de ock ej skulle vara iullimogaa) eiler anprat från vin: wörden för okastadt, fylles alltsammans i karet, då, i detta scnare fall, näge bo mera sirap tillagges. aret beläckes med st fock, och litom sine Umnar Derynner i som efter 30 lim mar vanligen är slu L då aftappnivg sker, och massan pressas. Den särmlade mi sten sa fves, em 1 3 ol 1 : iOS på cit anar, Ca mera i vinlatl, 3 it ——— vr: nnnnvuwnnrrmmssåe be SN —— SE