Article Image
märglade sjuklingar , hvilka igenom denna mossa återfått både hälsa och hull, Beredningen är följande: 1 skålp. torr (eller 3 skålp, färsk) fint sönderhackad Islandsmoessa (Cetraria Istandica) omröres tidtals I 24 timmar med 3 kannor kallt vatten, i byilket man förut inblandat en half kanna aska (eller 2 lod renad pottaskaY. Vattnet afbälles och nytt rent (ej askblandadt) vatten päåslås och afuälles efter en stund. Detta repeteras nägra gånger, till dess mossan förlorat sin bäska smak, och kan mossan, efter denna enkla helHandling, genom torkning bevaras till framtida bruk eller ock genast användas. 1 skålp. sälunda utlutad och terkad Islands mossa, kokad med 2 kannor vatten, till dess nära en kanna återstår, som varm afsilas, gifver, under afsvalning, ett gelte,; hvaraf en matsked är tillräcklig att, medelst uppkokning , förvandla en tallik mjölk eler vatten till en högst födande och hälsosam välling. — Vill man ej bereda gelte, kokar man mossan en stund med förutnäninde portion: vätten och frånskiljer mossan, och kan: man, om man så bar, genast koka mossan med mjölk. — Är tillgång på salt och kummin, blir denna föda mycket smaklig, och så länge Islandsmossa användes till föda, dör ingen af hunger. Som det i Lappmarken äfven är, tillgäng på qvickrot (Triticum repens), får man meddela, att om denna växts rötter afsköljas med valten, torkas i värme och malas, så erhålles elt mjöl, hvaraf kan beredas välling, pannkakor oca bröd, hvilket allt är födavide, hälsosamt och ätligt, och dessötom gifver 100 delar torr (eller 112 delar-färsk) rot, kKokaäd med vatten, 71 delar af eu slags sirap (Mellago), som för sin angenänit söta småk, kan till måtkrydda användas.

30 november 1832, sida 4

Thumbnail