Article Image
förstås? Aro alla mimose träd? — eller äro alla gummiträd mimosx? Utan behof af någon duphet i botaniken, vet man att denna fåga måste besvaras med nef, ehuru den, efter läroboken, skulle besvaras medja. Barn burör, som äfven uppräknas bland träden, säges vara så tjockt och höst som ett stort träd. Bamburöret är således, enligt läroboken, ett träd, så högt, som ett stort träd. Sid. 41 få lärjungarne den vigtiga lärdom att Gräslök brukas tv sås och på smörgås. Herr L. bar med särdeles före räde uppehållit sig. vid saker som angå matredningen. Vi hafva hört omtalas såkallad kAökslatinz; men att det äfven gifves köks-geografi, hafva vi aldrig förr än nu erfarit. . Ugnstorkadt korn kallas malt — säger Herr L. påg. 43, eburu hvarje bondhustru vet, att kornet ej kallas malt, förrän det blifvit mältadt, hvilket sker genom fuktighet, och ej genom torkning, Sid. 45 får man veta, att mögel är grågrönhvitt tull färgen, och växer på saker som hålla på att skämmas bort. Vi påminna oss dock, att bafva sett mögel på fuktiga källarväggar och garola stöflor hvilka dock icke hållit på att skämmas -bort. : (Sid. 49). Räfven är ett listigt och klokt djur, går om natten ut på rof, och brukar allehanda konster. — — Söker då räfven aldrig rof om: dagen? Sid.52. Lär man, att gumsarne hafva horn, och kunna dock vara onda nog. 1 Lombardiet, Krain och Illyrien förekomma dock de såkallade Paduanska fåren, hvilka alla äro utan horn, både gumsar och tackor, Vi hafva bört omtalasatt fotbad, duschbad, 0: s v. skola vara ganska hälsosamma; — men att bäfvern nödvändigt skall taga ständig! svans-bad, för sin hälsas skull, hafva vi aldrig vetat, förrän Herr L. sid. 351. underrättade oss att detta djur måste hålle sin svans L vatten , så vida han skall må väl, På 52 sidan får man veta, att oxarne icke hafva klor på fötterna , och, på 66:te, att grodorna hafva ett välsmakande kött, sunt ropa gqvoak! gqvoak Sköldpaddorvne, säger Författaren, hafva ett välsmakande kött; Störens kött är mycket välsmakande ; ålen har ett välsmakande kött; torsken bar ett välsmakande kött; hvitlinz har ett löst och ganska välsmakande kött; gädda bar ett välsmakande kött; laxens kött år mycket väsmikande; röding har ett ännu mera välsmakande kött; makrillen är särdetes välsmakande; flygfiskens kött är välsmalande; sillen är ganska välsmakande; aborren å särdeles välsmakande; gösen har äfven ett välsmakande kött; flundra har ett välsmakande kött; Pigghvarfven anses för den mest välsinakande fisk; men den stackars Sarfven har icke något välsmakande költ — — all denna gastronomiska visdom och mera dertill få lärjungarne inhämta på ett par sidor. Säkerligen skall det vasslas dem i munnen då de läsa beskrifpingen om så mycket rPyälsmakanAe nå om MA rng ÅR anska salkla oaoAtt ör )

12 januari 1832, sida 3

Thumbnail