Article Image
förstås? Aro alla mimose träd? — eller äro
alla gummiträd mimosx? Utan behof af nå-
gon duphet i botaniken, vet man att denna
fåga måste besvaras med nef, ehuru den,
efter läroboken, skulle besvaras medja. Barn
burör, som äfven uppräknas bland träden,
säges vara så tjockt och höst som ett stort
träd. Bamburöret är således, enligt lärobo-
ken, ett träd, så högt, som ett stort träd.
Sid. 41 få lärjungarne den vigtiga lärdom
att Gräslök brukas tv sås och på smörgås.
Herr L. bar med särdeles före räde uppehållit
sig. vid saker som angå matredningen. Vi
hafva hört omtalas såkallad kAökslatinz; men
att det äfven gifves köks-geografi, hafva vi
aldrig förr än nu erfarit. .
Ugnstorkadt korn kallas malt — säger
Herr L. påg. 43, eburu hvarje bondhustru
vet, att kornet ej kallas malt, förrän det
blifvit mältadt, hvilket sker genom fuktighet,
och ej genom torkning, Sid. 45 får man veta,
att mögel är grågrönhvitt tull färgen, och
växer på saker som hålla på att skämmas
bort. Vi påminna oss dock, att bafva sett
mögel på fuktiga källarväggar och garola stöf-
lor hvilka dock icke hållit på att skämmas
-bort. :
(Sid. 49). Räfven är ett listigt och klokt
djur, går om natten ut på rof, och brukar
allehanda konster. — — Söker då räfven al-
drig rof om: dagen?
Sid.52. Lär man, att gumsarne hafva
horn, och kunna dock vara onda nog. 1
Lombardiet, Krain och Illyrien förekomma
dock de såkallade Paduanska fåren, hvilka
alla äro utan horn, både gumsar och tackor,
Vi hafva bört omtalasatt fotbad, duschbad,
0: s v. skola vara ganska hälsosamma; —
men att bäfvern nödvändigt skall taga ständig!
svans-bad, för sin hälsas skull, hafva vi al-
drig vetat, förrän Herr L. sid. 351. underrät-
tade oss att detta djur måste hålle sin svans
L vatten , så vida han skall må väl,
- På 52 sidan får man veta, att oxarne
icke hafva klor på fötterna , och, på 66:te,
att grodorna hafva ett välsmakande kött,
sunt ropa gqvoak! gqvoak
Sköldpaddorvne, säger Författaren, hafva ett
välsmakande kött; Störens kött är mycket väl-
smakande ; ålen har ett välsmakande kött;
torsken bar ett välsmakande kött; hvitlinz
har ett löst och ganska välsmakande kött;
gädda bar ett välsmakande kött; laxens kött
år mycket väsmikande; röding har ett ännu
mera välsmakande kött; makrillen är särde-
tes välsmakande; flygfiskens kött är välsma-
lande; sillen är ganska välsmakande; aborren
å särdeles välsmakande; gösen har äfven ett
välsmakande kött; flundra har ett välsmakan-
de kött; Pigghvarfven anses för den mest väl-
sinakande fisk; men den stackars Sarfven har
icke något välsmakande költ — — all denna
gastronomiska visdom och mera dertill få lär-
jungarne inhämta på ett par sidor. Säkerli-
gen skall det vasslas dem i munnen då de
läsa beskrifpingen om så mycket rPyälsmakan-
Ae nå om MA rng ÅR anska salkla oaoAtt ör )
Thumbnail