Sscnom smutsen iortsalt, JJECL
emedlertid temligen fort, då soldater-
na längtade att Lomma till en liten
by, der cavalleriet borde inträffa med
boskapen, så att de åtminstone kunde
få något att äta. Något före midda-
gen anlände man också dit, och fann
Llaneros der, hvilka ingvarterat s sig i
de af invånarne öfvergifna husen,
och hade redan slagtat några tjurar,
som de höllo på att tillaga åt sin ut-
hungrade fältkamrater. Deras sätt att
sönderhugg a ett slagtadt kreatur är
eget nog: i stället för att hugga det
i större delar, låtande kött och ben.
följas åt, lemnar man hela carcasen
vills samman och skiljer deremot allt
kötlet från benen under det man skär
Wet i långa smala remsor, hvilka,
ehura litet de skulle paradera i nå-
gon af våra slagtarbodar, ändå äro
5
utmärkt begvämliga och passande för
Tältlifvet , så väl för deras lätthet att
torka och medföra, som ock för de-
ras hastiga tillagning, Colombianska
soldaterna i allmänhet, men Llaneros
i synnerhet, äro också utmärkt skick-
goa och ferma att steka sina kött-
portioner. Sedan de med sin machet
skurit köttet i en tubn skifva, sticka
de en spetsad stör genom densamma,
och medelst mindre stickor eller stek-
nålar utspänna den i en plan, så att
då nedra ändan af stören -hvilar på
jorden, presenterar köttstycket på den
öira en stor yta för elden, och blir
ganska snart under störens omvrid-
ning genomstekt. På detta sätt be-
höfva de hvarken medföra kokkäril-
eller tältflaskor, och det enda instru-
ment, som vid denna förrättning be-
höfves, är det vapen, hvilket hvarje
soldat i alla fall medför såsom sidogevär,
nemligen den korta och breda sabel-
lika macheten, ty med den slagta,
få och sönderhugga de kreaturet,
och med den tillhugga de veden, stek-
speltet och nålarna , samt slutligen
tvanchera portioner na och sönderskära
munsbitarna.
(Forts. e. a. g.)
Ar RR na rr Ar derra TR AR Da me
ivJ— — ----- vm